Картина на майстора от 15-и век Сандро Ботичели, обявена за изчезнала през 80-те години на миналия век, е открита в Южна Италия.

Изображението на Дева Мария и младенеца Христос е намерено в дом в град Граняно, близо до Неапол. Това съобщават от Отдела за защита на културното наследство към карабинерите в Неапол за CNN.

Картината на художника, известен с „Раждането на Венера“ и „Примавера“, се оценява от италианските власти на най-малко 100 милиона евро (109 милиона долара). Поръчана е от Римокатолическата църква през 1470 г.

Творбата с размери 58 x 80 сантиметра, рисувана с темпера върху дърво, е окачена в църква в неаполитанското предградие Санта Мария ла Карита в началото на 1900 г., след като храмът, на който първоначално е дадена, изгаря.

Когато земетресение поврежда светия дом през 1982 г., картината е дадена от енорията на местно семейство на име Сома за съхранение.

Според говорител на италианското министерство на културата, има официален указ, който я поверява на тях и те не са изправени пред наказателно преследване.

През първите няколко години, след като на семейството е поверена картината, местните власти проверяват състоянието й, като ги съветват къде да я съхраняват и помагат за преместването и почистването й.

Но по някаква причина проверките спират през 90-те години на миналия век и картината е включена в списъка на изчезналите творби на Министерството на културата.

Списъкът се актуализира често и това лято картината е проследена до семейство Сома, които я съхраняват в домовете си през годините, казва командир Масимилиано Кроче по време на представянето на находката.

След като я открива у семейството, полицията работи с местния кмет, който вече е наясно с присъствието на Ботичели в дома на Сома и посредничи при връщането й, казва Кроче.

„Това е напълно непозната за публиката творба, която сега ще бъде изложена отново благодарение на намесата на държавата. Действахме по административен ред, без да прибягваме до прокуратура или конфискация, благодарение и на посредничеството на кмета“, допълва комисарят.

„Семейството продължава да държи собствеността върху произведението, което обаче ще бъде пазено в музей“, добавя Кроче.

Картината, която се нуждае от сериозна реставрация, показва Дева Мария с руса коса, покрита с воал, държаща пълничкото бебе Исус в скута си - подобно на други изображения на Ботичели.

Липсва малко боя и е надраскана, вероятно по време на земетресението през 80-те години на миналия век и при последващи премествания.

Не е ясно защо държавата е спряла да прави проверки на картината. „Последният път, в който властите са инспектирали частната резиденция, където се съхранява картината на Ботичели, е преди повече от 50 години“, казва Кроче. „Оттогава, необяснимо, картината е забравена от властите.“

Смята се, че това е една от последните картини на майстора, починал през 1510 г. Платното, в крайна сметка, ще бъде изложено в един от националните музеи в Неапол, но реставрацията му ще отнеме поне една година.

Семейство Сома отказва коментар.