Пентхаус с пет спални, покриващ почти 2 043 квадратни метра площ, беше продаден в Дубай за 500 милиона дирхама– малко над 136 милиона долара, поставяйки нов рекорд на един от най-натоварените пазари на луксозни недвижими имоти в света.

Разположен на върха на 71-етажна кула, наречена Como Residences, апартаментът, който все още не е построен, се намира на ексклузивния Palm Jumeirah - архипелаг от изкуствени острови, известен със своите дизайнерски вили, луксозни хотели и плажни клубове с инфинити басейни.

Построен преди малко повече от 20 години, архипелагът се простира на площ от 560 хектара и е дом на около 80 000 души.

Най-новата му атракция е Palm Tower - 52-етажен, висок 232 метра небостъргач, в който са разположени хотел и частни резиденции, както и обществена 360-градусова площадка за наблюдение на върха, предлагаща зашеметяваща гледка към крайбрежието на Дубай.

Como Residences в момента е в процес на изграждане, а от Provident Estate - дубайската агенция, която посредничи при продажбата, казват, че завършването на сградата се очаква до края на 2027 г.

Това означава, че купувачът на пентхауса ще трябва да изчака поне още три години, преди да може да се наслади на покупката си.

Рекордни продажби

Предишният рекорд за продажба на пентхаус в Дубай датира само от няколко месеца, когато апартамент, заемащ последния етаж на хотел Marsa Al Arab, беше продаден за 420 милиона дирхама (около 114 милиона долара).

Според Provident Estate, мезонетът в Como Residences е третият най-скъп в света - след Penthouse D в One Hyde Park в Лондон на цена от 237 милиона долара и пентхауса Odeon Tower в Монако, струващ 440 милиона долара.

Пентхаусът Como Residences разполага с 360-градусов „небесен“ басейн и е на „стратегически разположено“ място в Дубай с изглед към Burj Al Arab, Burj Khalifa – най-високата сграда в света – и Dubai Marina, посочва асоциираният партньор в Provident Estate Сам Хорани за CNN.

Агенцията няма да разкрие самоличността на купувача, но добавя, че е от Източна Европа.

Според разработчика на проекта Nakheel, кулата Como Residences ще бъде висока над 300 метра, отговаряйки на определението за супервисок небостъргач.

Ограничена до само 76 апартамента, които имат от две до седем спални, сградата включва частен пясъчен плаж, 25-метров басейн и инфинити басейн на покрива.

На всеки етаж има само една или две резиденции, обслужвани от частни асансьори. Началната цена на имот е 21 милиона дирхама, или около 5.7 милиона долара.

Трофеен актив

„Това е много ексклузивен имот, до голяма степен е трофеен актив“, казва агентът по луксозни имоти от Дубай Крис Босуел. Той добавя, че поради ограничената наличност на подобни имоти, не е изненадан, че някой е готов да чака завършването му години.

„Няма подобни мащабни пентхауси, освен ако не изберете нещо, което е в процес на изграждане. И хората са готови да чакат дълго за най-добрите," допълва експертът.

Босуел, който е посредничил при продажби на стойност до 55 милиона долара в региона, казва, че през последните няколко години има промяна в типа купувачи. „Сега виждаме много повече хора, които купуват, за да живеят тук“, казва той.

„В продължение на много години имахме работа предимно със спекулативни инвеститори, но сега Дубай не е същият, както беше преди; не е пълно с кранове и строителство и хората идват тук да живеят.

Срещам много повече запитвания от Съединените щати, Италия, Франция и Обединеното кралство,“ допълва той.

Босуел добавя, че един от факторите, които мотивират хората да се преместят в района, е безопасността. Но когато става въпрос за цената за мезонет, гледката е един от ключовите двигатели.

„Гледката е от огромно значение“, казва той. „А гледката от този конкретен пентхаус ще бъде несравнима.“