Има много неща, които можете да си купите за 34 милиона долара. В различни части на света те ще ви осигурят извисяващи се замъци, крайбрежни мега имения или величествени имоти с километри площ.

Можете да се сдобиете и с флотилия от мощни спортни автомобили Lamborghini или величествени Rolls-Royce Phantom. Дори са достатъчно за покупката на собствен частен самолет.

Тази сума в Дубай обаче ви купува купчина пясък.

Въпросният пясък е празен парцел на луксозния остров Джумейра Бей, наскоро продаден за повече от 34 милиона долара – впечатляваща сума дори в част от света, в която цените на недвижимите имоти могат да достигнат такива висоти, каквито и небостъргачите.

Незастроеният имот с площ 2 276 квадратни метра е продаден от Умар Камани, британски предприемач и съосновател на магазина за модни стоки PrettyLittleThing.

Продажбата – за 125 милиона дирхама – му носи колосална печалба от 242% спрямо първоначалната покупна цена от 36.5 милиона дирхама, или малко под 10 милиона долара, през 2021 г. Самоличността на купувача не е известна, посочва CNN.

Парцелът е един от 128-те първоначално налични на изкуствения остров, свързан със сушата чрез мост.

Стремглаво растящата му цена е отражение не само на устойчивостта на някои от имотите в Дубай на низходящите тенденции на глобалния имотен пазар, но и на това за какво мегабогатите искат да харчат доларите си.

„Джумейра Бей е най-ексклузивният от ексклузивните“, казва Андрю Къмингс от Knight Frank Dubai - агенцията за недвижими имоти, отговорна за продажбата.

„Той е за хора с изключително голямо състояние, които се питат: „Кое е най-доброто, което мога да получа за парите си?“ Представлява най-доброто в Дубай.“

С формата на морско конче

Островът с площ от 585 289 квадратни метра е оформен като морско конче и разполага с петзвезден хотел, разработен в сътрудничество с италианската луксозна марка Bulgari.

Отворил врати през 2017 г., той веднага е обявен за най-добрия нов луксозен хотел в света. Остров Джумейра Бей е дом на много пясъчни плажове и яхтено пристанище, ресторанти от висок клас, фитнес зала и спа център. В хотелски комплекс Bulgari има и ограничен брой луксозни апартаменти.

През 2022 г. два подобни парцела на острова са продадени заедно за 180 милиона дирхама, или малко над 49 милиона долара, което показва, че стойността на земята се покачва.

„Земята е с изключителна оценка, не на последно място поради местоположението, много близо не само до Bulgari, но и до Four Seasons, както и до центъра на Дубай и бизнес района“, казва Къмингс.

„Но сумата е такава и заради неприкосновеността на личния живот и ексклузивността, идващи от остров, на който има само около 100 парцела, за разлика от Палм Джумейра, на който има хиляди имоти.“

Добре дошли в Ел Ей

Всъщност, Палм Джумейра е може би най-известният от изкуствените острови на Дубай. Във формата на палма, той е и най-големият изкуствен остров в света с площ около 5.6 квадратни км.

Остров Джумейра Бей, от друга страна, е много по-малък - само 0.5 квадратни км, като се счита за по-ексклузивен. „Наистина е за 1% от единия процент“, обяснява Къмингс.

„Типът имоти, които се строят там сега, не приличат на нищо, което сте виждали в Дубай. Джумейра Бей ще изглежда много повече като Бевърли Хилс или Ел Ей“, допълва той.

Пазарът на недвижими имоти в Дубай се развива мълниеносно - с 93 продажби на имоти на стойност 10 млн. долара или повече през 2021 г., което надвишава сумата за предходните седем години, взети заедно. През 2022 г. този брой скача до 221 продажби, а през тази година вече има 88 продажби, осъществени през първото тримесечие.

Пандемията изиграва значителна роля в този подем. „През последните две години хората искаха да се преместят на по-просторни места, искаха да живеят на плажа“, казва Къмингс.

„Ако погледнете Ню Йорк, хората се преместиха в провинцията, същото е в Лондон и други големи градове. В Дубай тази тенденция се съчетава с огромен приток на международни инвеститори, привлечени от доброто менажиране на пандемията от местните власти, високия процент ваксинирани, безопасността и сигурността, както и начина на живот,“ допълва той.

Какво получавате за 34 милиона долара?

Първоначалните 128 парцела на острова са намалени до малко над 100, тъй като някои купувачи се сдобиват с повече от един. Повечето все още са празни и Къмингс изчислява, че едва около един на всеки 10 в момента е населен.

Той обаче прогнозира, че тази продажба ще увеличи още повече стойността на парцелите – както и тази на именията, които, в крайна сметка, може да излязат на пазара, след като бъдат построени.

В момента има имот в процес на изграждане, който се очаква да излезе на пазара към края на годината с вероятна цена от над 100 милиона долара. Текущите обяви показват празен парцел за продажба на остров Джумейра Бей за 90 милиона дирхама, или около 24.5 милиона долара.

Апартамент с три спални и четири бани в комплекс Bulgari на острова се предлага за 60 милиона дирхама, или около 16.3 милиона долара.

Колкото до Камани, той вероятно не съжалява за продажбата на парцела си – защото притежава идентичен точно до него. Вероятно ще успее да го продаде на още по-висока цена.

„Той постави стандарта“, казва Къмингс, „така че сега може да постави още един рекорд.“