Международната сърф асоциация (ISA) приветства спирането на изграждането на алуминиева кула за състезание по сърф в Таити, Френска Полинезия, което ще бъде част от Олимпийските игри през 2024 г., провеждащи се във Франция.

Сърфистите изразяват загриженост относно въздействието върху околната среда на подготовката за събитието през следващата година.

Teahupo’o в Таити, което се намира на около 15 700 км от Париж, се смята за едно от най-добрите места за сърф в света и е дом на състезания от Световната сърф лига (WSL), посочва CNN.

Обикновено за надпреварите се издига дървена конструкция, която по-късно се премахва. Плановете на властите да построят алуминиева кула за 40 души, които да журират и да снимат състезанието, се сблъскаха с протестите на местните жители и професионалните сърфисти.

През ноември организаторите на Олимпиадата казаха, че са коригирали оригиналния дизайн на кулата, за да я направят „по-умерена“. Първоначално предвидено да тежи 14 тона, към момента теглото й трябва да бъде девет тона, въпреки че основите й все още не са пробити.

Петиция от жители и посетители на Teahupo’o, призоваваща правителството да преосмисли изграждането на кулата, както и пробиването на платформата и подводните тръбопроводи за състезанието по сърф, получи над 181 000 подписа.

Споровете за структурата обаче продължават да се разгарят: видео, публикувано в събота от Save Teahupo’o Reef, показва шлеп, използван за изграждането на кулата, заседнал на рифа, както и доказателства за счупени корали.

„Натъжени и изненадани сме, че тест на правителството на Френска Полинезия доведе до повреждане на кораловия риф в Teahupo'o от шлеп“, казаха от Международната сърф асоциация в сряда.

От организацията добавиха, че властите са взели решение да спрат всички по-нататъшни тестове и подготовка след инцидента на рифа. „Приветстваме това решение и настояваме за интензивни консултации, за да се разгледат всички налични опции,“ допълниха от асоциацията.

Според сърфиста Каноа Игараши, двудневното събитие няма да донесе ползи за местната общност, независимо че е част от Олимпийските игри.  

„Олимпиадата има за цел да направи общността по-добро място за живот, отколкото преди игрите, но това действие не го показва. Надявам се всички да намерим решение“, добави той.

Междувременно, 11-кратният световен шампион Кели Слейтър също разкритикува платформата, заявявайки, че няма нужда от такава гигантска кула за двудневно събитие.

В изявление, изпратено до CNN, Световната лига по сърф посочи, че е „загрижена от щетите на рифа в Teahupo’o, които изглежда са настъпили поради продължаващата работа по изграждането на нова кула за Олимпийските игри през 2024 г.“

„Продължаваме да вярваме, че е важно организаторите да се ангажират и да слушат местната общност, докато обмислят решенията си, свързани с олимпийското състезание на тази емблематична дестинация“, добавиха от лигата.

Екологични групи също изразяват загриженост

Активисти и местни жители отдавна изразяват опасения относно въздействието на новата структура върху околната среда.

Астрид Дролет, секретар на асоциацията Vai Ara O Teahupo’o, която стои зад петицията Save Teahupo’o Reef, каза пред CNN, че съществуващата дървена кула „се използва от 20 години и е много добре поддържана“.

„Така че не разбираме защо Париж 2024 и Френска Полинезия не използват тази кула за дните на състезанието“, каза тя, добавяйки, че новата конструкция „ще причини големи щети на околната среда“.

Александра Демпси, главен изпълнителен директор на Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation, каза, че кораловата формация, която прави Таити толкова идеално място за професионален сърф, може да бъде повредена от кулата.

Във Френска Полинезия има над 1000 вида риби и 150 вида корали, според туристическия съвет на Таити. Застрашени от последиците от изменението на климата и масовия туризъм, коралите са критично застрашен вид.