Европейският съюз е готов да даде на държавите-членки правомощия да прекратят едностранно вноса на газ от Русия и Беларус, съобщава Financial Times. Това се случва две години след инвазията на руската армия в Украйна.

Всяка държава-членка ще може да забрани на компании от Русия и Беларус да купуват капацитет в нейните газопроводи и терминали за втечнен природен газ, според проект на правен текст, предложен от Брюксел и видян от Financial Times.

Предложението може да даде възможност на европейските енергийни компании да се оттеглят от договорите с руски доставчици на газ, без да се налага да плащат обезщетения, според анонимни източници от Брюксел, цитирани от изданието.

Въпреки че 27-членният блок постепенно намалява зависимостта си от руската енергия след инвазията в Украйна, той все още получава около една десета от доставките на газ, включително и тези на втечнен природен газ, от Русия.

Няколко държави-членки, включително Австрия и Унгария, все още разчитат в голяма степен на руски доставки.

Европейската комисия иска да накара страните членки да спрат останалия внос на газ. Някои държави, включително Полша и балтийските страни, настояват за по-строги действия и санкции срещу Москва.

На държавите-членки на ЕС ще бъде разрешено частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат достъпа до тяхната инфраструктура на газовите оператори от Русия и Беларус.

Според проектозакона, това ще е възможно за държавите, "когато е необходимо, за да защитят основните си интереси на сигурността“.

Очаква се преговарящите от отделните страни и Европейския парламент да одобрят проекта на текстовете в петък. Окончателният вариант все още трябва да бъде официално одобрен от парламента и страните членки.

Вместо да налага категорична забрана върху вноса на руски газ, която може да дестабилизира пазарите и на която се противопоставиха държавите, чиито алтернативи за внос са ограничени, Еврокомисията се опитва да убеди европейските правителства да диверсифицират източниците си на гориво.

Институцията постави за цел ЕС да бъде свободен от руски изкопаеми горива до 2027 г.

През третото тримесечие на 2023 г. Русия е доставила около 12% от общия внос на природен газ в ЕС, според данните на Евростат.

Увеличаването на вноса на руски втечнен природен газ през изминалата година буди особено безпокойство, защото той осигурява важен източник на средства за Москва и за нейните военни усилия срещу Украйна.

FT съобщи през август, че ЕС внася рекордни обеми охладено гориво от Русия, въпреки заложените цели за 2027 г. Белгия и Испания, които имат големи терминали за регазификация, станаха най-големите вносители на руски втечнен газ след Китай тази година.

Холандия забрани новите договори за трансбордиране на руски втечнен природен газ, което включва прехвърляне на газ между руски ледоразбивачи, пътуващи до Арктика, и танкери, които поемат горивото до страни с по-умерен климат, особено в Азия.

Но Белгия, Испания и Франция разрешиха вноса и реекспорта на руски LNG да продължи с аргумента, че е трудно за техните компании да се измъкнат от съществуващите договори.

Други страни, включително Германия, също използват втечнен природен газ, внесен през други държави от Западна Европа. 

ЕС предложи блокът да удължи мерките, предприети по време на газовата криза миналата година, за да стабилизира цените, като намали търсенето на газ с 15% и продължи да ограничава цените за още една година.

Удължаването трябва да бъде договорено от министрите на енергетиката на ЕС на 19 декември, но може да бъде изпреварено от новото споразумение за вноса, ако страните-членки приложат мерките за прекъсване на руските доставки.