Във вторник щатски съд се произнесе в полза на Sotheby’s в рамките на процес, в който руският милиардер олигарх Дмитрий Риболовлев обвиняваше аукционната къща, че го е измамила с десетки милиони долари от продажби на произведения на изкуството.

Риболовлев обвиняваше Sotheby’s в заговор с швейцарския търговец на изкуство Ив Бувие, чиято цел е била да бъда подмамен да плати завишени цени за четири творби, включително картината „Салватор Мунди“.

Тя представлява изображение на Христос, приписвано на Леонардо да Винчи, което все още е най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг.

От Sotheby’s отдавна твърдят, че не им е било известно, че Бувие лъже и не носят отговорност за сделките му с Риболовлев. Бувие не е обвиняем, като и той твърди, че не е извършил нищо лошо.

57-годишният Риболовлев притежава 6.4 милиарда долара, натрупвайки състоянието си от калиеви торове, според списание Forbes. Той също така е мажоритарен собственик на футболния отбор Монако, въпреки че тази година стана ясно, че вероятно ще продава тима.

Дългогодишният му спор с Бувие е обект на съдебни дела в множество юрисдикции и се съсредоточава върху твърдението на олигарха, че е бил измамен с 1 милиард долара за 38 произведения на изкуството, продадени му от швейцарския дилър.

Сред тях е и „Салватор Мунди“, която Бувие купува за 80 милиона долара, преди бързо да я продаде на тогавашния си клиент за 127.5 милиона долара.

Въпреки че торовият магнат продаде картината на търг за рекордните 450.3 милиона долара през 2017 г., той твърди, че Бувие го е измамил. Пред CNN през 2021 г. дилърът пък твърди, че е действал като търговец, а не като арт съветник, и следователно е имал право да увеличава цените.

Случаят е сред най-шумните спорове за измами с изкуство през последните години, като предлага поглед към една често потайна индустрия, в която богатите купувачи понякога не знаят от кого купуват.

Двамата постигнаха извънсъдебно споразумение миналата година, след като делата в Швейцария, Сингапур, Монако и Хонконг бяха отхвърлени или прекратени.

Но Риболовлев продължи съдебния си спор със Sotheby’s, за които твърди, че са знаели сумата, която Бувие е платил за различни произведения на изкуството и са му помогнали да надуе цените.

Даниел Корнстейн, адвокат на Риболовлев, заяви, че въпреки решението, делото срещу Sotheby’s „постигна целта ни да хвърлим светлина върху липсата на прозрачност, която тормози пазара на изкуство“.

Междувременно, от Sotheby’s заявяват пред CNN, че присъдата потвърждава „ангажимента за спазване на най-високите стандарти на почтеност, етика и професионализъм“ и отразява „явната липса на доказателства“, че аукционната къща е измамила Риболовлев.

Съдебните заседатели във федералния съд в Манхатън се нуждаеха от по-малко от ден, за да произнесат присъда в процес, продължил около три седмици.

Американският окръжен съдия Джеси Фурман позволи на Риболовлев да предяви искове за измама за картината на Леонардо да Винчи и произведения на Густав Климт, Рене Магрит и Амедео Модилиани.

Той обаче отхвърли исковете за още 11 произведения, включително творби на Пабло Пикасо, Огюст Роден и Анри дьо Тулуз-Лотрек. На Риболовлев беше позволено да включи в иска платното „Салватор Мунди“, въпреки че сделката се оказа необичайно печеливша за него.

 „Съдът в Ню Йорк се превърна в сюрреалистична шарада, в която хората спореха за предполагаема измама, която никога не се е случвала,“ заяви от своя страна Бувие.