Компаниите на Запад се надпреварват да назначават отговорници за изкуствения интелект (AI), като някои мениджъри в сферата на метавселената се преориентират като AI експерти.  Средното годишно заплащане на AI ръководителите надхвърля 1 млн. долара. 

Рекламният гигант Publicis Groupe SA нае необичаен ръководител в средата на 2022 г. – дигитален аватар с глава на лъв на име Леон, който ще изпълнява ролята на “главен директор по метавселената,” насочвайки клиентите във виртуалния свят, което привлече вниманието на реалния свят.

Неговото време под светлината на прожекторите обаче не продължи дълго.

Пет месеца по-късно се появи ChatGPT и въодушевлението, което цареше около метавселаната, откакто Марк Закърбърг ребрандира Facebook като Meta Platforms Inc., се пренасочи към изкуствения интелект.

Леон и други работещи в сферата на метавселената бързо се превърнаха в застрашен вид. Ръководителите, които отговаряха за тази дейност в Walt Disney Co., Procter & Gamble Co. и Creative Artists Agency, напуснаха.

Профилът на Леон в LinkedIn вече не съществува, а неговото име не се споменава и на уебсайта на компанията, освен в прессъобщението за представянето му. От Publicis Groupe са отказали коментар по въпроса пред Bloomberg.

Вместо това компаниите бързат да назначават AI ръководители, като Accenture и GE HealthCare наеха такива наскоро. Няколко ръководители от сферата на метавселената се преориентираха като AI експерти, преминавайки ловко от една популярна технология към друга.

Средното годишно заплащане за подобни позиции е доста над 1 млн. долара, според проучване на консултантската компания Heidrick & Struggles.

Миналата седмица от Publicis обявиха, че ще инвестират 300 млн. евро в следващите три години в технологии с изкуствен интелект и служители в тази сфера.

Тези размествания по високите етажи са пример за непостоянния характер на технологичните тенденции и за трудностите, с които корпорациите се сблъскват при различаването на въодушевлението от реалността.

Повечето компании до голяма степен вече са се отдалечили от метавселената. През миналото тримесечие тази дума беше спомената само два пъти при представянето пред анализатори на резултатите на компании от индекса S&P 500, в сравнение с 63 пъти през първото тримесечие на 2022 г., сочат данни на Bloomberg.

Тогава осем от десет ръководители на компании са заявили, че или наемат служители с опит в тази сфера, или разширяват отговорностите на ръководните си екипи, според Russell Reynolds.

Всички те преследваха част от една глобална бизнес възможност, която тогава консултантската компания McKinsey & Co. consultants оптимистично оценяваше на 5 трлн. долара до 2030 г.

Решението на Apple да определи новия си комплект за смесена реалност Vision Pro като “пространствено компютърно” устройство, без да споменава нищо за метавселената, е поредният признак, че “фокусът определено се е преместил,” смята Нада Усина, главен изпълнителен директор и съосновател на NU Advisory Partners.

През този месец Microsoft Corp. изпревари Apple по пазарна капитализация, което до голяма степен се дължеше на ентусиазма на инвеститорите по отношение на агресивните ѝ инвестиции в AI.

Дори и Марк Закърбърг, който преди време обяви метавселаната за “следващата граница”, в последно време е фокусиран върху генеративния изкуствен интелект, след като похарчи милиарди долари за инициативи във връзка с метавселената, които не доведоха до някакви значими резултати.

Някои ръководители се пренасочиха бързо, като такъв пример е Пратак Такар, който оглавяваше дейността на Coca-Cola във връзка с метавселената, а сега е глобален директор по генеративния изкуствен интелект в компанията.

Не всеки гуру по метавселената обаче може да направи същото. Наборът от умения на ръководителите от сферата на изкуствения интелект е доста различен.

Майкъл Уайт изгуби работата си в Disney, след като Боб Айгър се върна начело на компанията и закри подразделението по метавселената на Уайт в рамките на по-сериозно преструктуриране.

Йоана Матей от P&G тихомълком напусна компанията и в момента заема поста директор Иновации в голяма селскостопанска компания.

Някои ръководители, отговарящи за метавселената, остават на постовете си, в това число Яйза Рубио в испанския телеком Telefonica и Нели Менса в LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE. Тяхната експертиза обаче обхваща няколко развиващи се технологии, сред които и блокчейн.

Джеф Уонг, глобален директор иновации в Ernst & Young LLP, казва, че неговият отдел вероятно е намалил наполовина инвестициите си в метавселената през последната година.

Междувременно, EY вече има двама високопоставени ръководители, които отговарят за AI програмата на компанията и се грижат за това изкуственият интелект да участва във всеки аспект от бизнеса.