Археолози, работещи в Централен Лондон, откриха гробище, съдържащо дървено легло, използвано на римско погребение.

Екип от Лондонския археологически музей (MOLA) прави находката близо до виадукт Холборн, в сърцето на Централен Лондон, на шест метра под съвременното ниво на улицата.

Изображенията на легла, използвани като част от погребенията, са често срещани в римското изкуство. Откритото на това място легло, запазено от влажната кал на подземния речен флот, обаче е първият пример, намиран някога във Великобритания.

Изработено от висококачествен дъб, то е с резбовани крака и фуги, фиксирани с малки дървени колчета. Напомнящо на съвременните мебели, леглото е разглобено, преди да бъде поставено в гроба.

В изявление Хедър Найт, ръководител на проекта в MOLA, казва, че нивото на консервиране на дървените находки „наистина ни изуми“.

Майкъл Маршал, специалистът по находки на MOLA, заявява пред CNN, че „римските дървени мебели оцеляват само при изключителни обстоятелства“ и че леглото е уникално „с това, че е разглобено и поставено в земята“.

Тези римски находки са само най-новият слой, който ще бъде разкрит на обекта. Според MOLA, находките на екипа разкриват и че на мястото е имало друго гробище през 16 век.

След опустошението от Големия пожар в Лондон през 1666 г., районът заживява нов живот с изграждането на къщи, магазини и пъб, които, в крайна сметка, са заменени от викториански складове.

В последната глава от историята си той се трансформира в офис пространство за световната правна кантора Hogan Lovells, която възнамерява да покаже някои от археологическите находки.

Освен останки от скелети, археолозите изкопават и лични предмети в римския обект, като мъниста, стъклен флакон и украсена лампа.

Маршал посочва, че откриването на такива артефакти в последното място за почивка на някои от първите жители на римски Лондон позволява на археолозите да „проучат допълнително как мебелите може да са изиграли роля“ в римските погребения и „хвърлят нова светлина“ върху подобни ритуали.

Последните открития следват намирането през миналата година на „невероятно рядък“ римски мавзолей под строителна площадка в Южен Лондон, близо до река Темза.