Европейската централна банка трябва да бъде търпелива с намаляването на лихвените проценти, тъй като инфлацията може да избухне отново. За това предупреди Изабел Шнабел, член на управляващия борд на ЕЦБ, в интервю за Financial Times, цитирано от Ройтерс. 

Основният лихвен процент в еврозоната е на рекордно високи нива от септември миналата година насам, но дебатът за евентуалното облекчаване на монетарната политика се засилва.

Според много анализатори и пазарни участници, централната банка ще започне да обръща курса си тази пролет, на фона на слабия икономически растеж и намаляващия ценови натиск. Шнабел обаче е на мнение, че намаляването на лихвите твърде рано би било грешка.

"Очакванията за цените на услугите се повишават няколко месеца подред. Наблюдаваме устойчива инфлация на услугите и стабилен пазар на труда, като в същото време виждаме и значително разхлабване на условията за кредитиране", коментира тя. 

Възобновяването на инфлацията не е основният сценарий, по който работи ЕЦБ, но, според Шнабел, икономическите данни изискват повече предпазливост по отношение на твърде бързото облекчаване на паричната политика, особено след като прекъсванията на корабоплаването в Червено море предизвикаха опасения за нови проблеми по веригата за доставки.

"Бих казала, че сега навлизаме в критична фаза, в която калибрирането и трансмисията на паричната политика стават особено важни, защото всичко е свързано с ограничаването на вторичните ефекти“, коментира Шнабел.

Докато консерваторите и т. нар. "ястреби" твърдят, че е необходимо търпение при намаляването на лихвите, повечето, така или иначе, са на мнение, че следващият ход на институцията ще бъде понижение.

То може и да не се случи още през април, но около средата на годината изглежда безспорно, според анализаторите. 

Шнабел е оптимистично настроена, че фирмите ще поемат част от скорошния ръст на заплатите, както ЕЦБ отдавна се надяваше, тъй като икономическият растеж е слаб и те нямат много възможности да налагат по-високи разходи на клиентите.

"Ако търсенето бъде задържано от рестриктивната парична политика, ще бъде много по-трудно за фирмите да прехвърлят по-високите си разходи за потребителите. Виждаме някои доказателства, че това се случва", заяви още тя. 

"Постигнахме значителен напредък в борбата с инфлацията и това е добра новина, но все още не сме я победили", добави Шнабел.