Изследователи разбиха една от мистериите, скрити в римско яйце, откривайки, че то все още съдържа течност почти две хилядолетия след снасянето му.

„Това е най-старото естествено запазено птиче яйце, което някога съм виждал“, казва пред CNN Дъглас Ръсел, старши куратор в британския Natural History Museum (NHM).

Експертът посочва, че са открити и по-стари яйца със запазено съдържание. Те са част от експозицията от мумифицирани яйца на NHM, като вероятно са изкопани в Египет през 1898 г. Няма обаче други известни примери за естествено запазени яйца, които да са толкова стари.

Яйцето е открито за първи път през 2010 г. заедно с три други в Ейлсбъри, на около 80 километра северозападно от Лондон. Това се случва по време на разкопки, провеждани от благотворителната организация Oxford Archaeology, разказва старши ръководителят на проекта Едуард Бидълф.

Керамика и други находки, открити до яйцето, са датирани от края на трети век сл. Хр., което позволява на археолозите да преценят и възрастта му, добавя Бидълф.

Намерени в яма, използвана за доставяне на вода за малц до около 270 г. сл. н. е., археолозите смятат, че яйцата са оставени там като дарове за боговете, след като мястото излиза от употреба, казва Бидълф.

„Тези райони в римския свят са извършвани ритуали, като принасяне на предмети в дар на боговете или за късмет, точно както правят хората днес, хвърляйки монети във фонтани“, добавя той.

Три от четирите открити яйца са цели, но предвид изключителната им крехкост, две се спукват, след като са извадени от влажната почва, която ги запазва непокътнати толкова време. Те излъчват „сярен аромат“, заявяват археолозите след откритието.

Едва през август изследователите откриват течността в едното яйце, когато консерваторът Дана Гудбърн-Браун, заедно с университета в Кент, извършва микро сканиране на яйцето. То показва, че неговият жълтък и белтък са на мястото си.

„Никога досега не съм виждал нещо подобно“, казва Бидълф. „Невероятно е. Изглеждаше толкова модерно, толкова ново.“

Боравенето с такова крехко и ценно откритие кара изследователите да са много внимателни. Гудбърн-Браун е особено „нервна“, когато го пренася в специална кутия в обществения транспорт в Лондон, за да бъде изследвано. Находката обаче рядко напуска музея.

„В бъдеще ще бъде много вълнуващо да видим дали можем да използваме някоя от съвременните техники за изображения и анализ, за да хвърлим допълнителна светлина върху това кой точно вид птица е снесъл яйцата и потенциалното му археологическо значение“, казва Ръсел.

Бидълф добавя, че изследователите планират внимателно да извлекат течността, за да я проучат по-добре. Това ще се случи чрез процес, подобен на издухването на яйце, при който се прави малка дупка в черупката след създаване на 3D модел.

„Никой не е виждал нещо подобно преди, така че всеки етап от изследването създава нови моменти с невероятен потенциал“, казва той. „Много е вълнуващо.“