От днес чуждестранните туристи ще трябва да плащат 150 000 индонезийски рупии (9.60 долара) такса, за да посетят остров Бали - една от най-популярните туристически дестинации в света.

Индонезийските власти твърдят, че въвеждането на налога има за цел да защити природата и културата на острова. Бали е известен със своите девствени плажове и вълни за сърф, както и с красивата си природа.

Близо 4.8 милиона туристи са посетили острова в периода януари – ноември 2023 г., според официалните статистически данни.

Туристическият данък беше обявен за първи път през миналата година, но влезе в сила на Свети Валентин 2024 г.

Той засяга чуждестранните туристи, които влизат в провинцията от чужбина или от други части на страната, като местните индонезийски туристи са освободени от него. Препоръчително е пътуващите да платят предварително през уебсайта Love Bali.

Туризмът допринасяше с около 60% към годишния БВП на Бали преди пандемията.

Според статистическото бюро на провинцията, през ноември 2023 г. островът е бил посетен от най-много чуждестранни туристи от Австралия – над 100 000. След това се нареждат Индия, Китай и Сингапур.

Лошото поведение на някои туристи обаче разгневи местните през последните години. През миналия март руски гражданин беше депортиран от Бали, след като се съблече на свещената за индусите на острова планина Агунг.

През същия месец властите обявиха, че планират да забранят на чуждестранните туристи да използват мотоциклети след порица от случаи на нарушаване на закона за движение по пътищата.

През 2021 г. местните бяха разгневени от видео на руска двойка, правеща секс на друго свещено място - връх Батур.