През миналия месец край бреговете на селище в Нюфаундленд внезапно се появиха мистериозни останки от кораб, за които се смята, че са издигнати от морското дъно от голяма буря.

С наближаването на нова буря към източната част на Канада, местната общност се надпреварва с времето, за да ги спаси.

Останките, заседнали в плитчините край малкото градче Кейп Рей, са открити сутринта на 20 януари от местен жител.

Веднага щом чуват за находката, Шон Бат и Тревър Крофт - и двамата членове на Инициативата за чисти пристанища, грабват екипировката си за гмуркане и се втурват към плажа.

Плувайки около останките от плавателния съд, те се опитват да го обезопасят, като премятат въжета през 30-метровия му корпус. “Изживяването е доста вълшебно, когато сте първите двама души, които стоят на този кораб от може би 200 години,” разказва Крофт пред CNN.

Двамата мъже работят в региона от две години като част от операция по почистването на крайбрежието след урагана Фиона, който достигна до канадското крайбрежие на Атлантическия океан през 2022 г. и се оказа една от най-мощните бури в историята на страната.

Бат смята, че имено ураганът първоначално е изместил останките от обичайното им място, преди те бавно да се придвижат към югозападното крайбрежие на остров Нюфаундленд, тласкани от бури и морски вълни.

Сега, с наближаването на бурята, местната общност бърза да спре унищожението на оцелелите части от плавателния съд от същите стихии, които са го довели до нейните брегове.

Експерти твърдят, че случилото се край Кейп Рей е пример за един по-общ феномен, при който предизвикани от климатичните промени бури разкриват подводната история на света, но и я унищожават.

Произходът и възрастта на изплувалите останки засега остават неясни. Крофт смята, че това може да е френски или британски кораб на около 200 г., но докато не бъде изваден от водата, всичко това са само предположения, казва той.

Тези останки са важни за местната общност, защото може да предоставят информация за това как хората са пристигнали на острова, казва Лиза Бригс, подводен археолог и научен сътрудник в университета Кранфийлд във Велкобритания.

“Има вероятност хора, които са потомци на онези, дошли с кораба, да живеят на острова днес,” казва тя пред CNN.

Тази запазена частица от местната история обаче е изложена на риск. Приливите вече отслабват конструкцията на плавателния съд. Дървесната част е в добра форма, но тя е захваната с медни и крепежни елементи.

“Всеки път, когато вълна влезе под кораба и го повдигне леко, тези греди се отхлабват все повече,” казва Бат.

Приближаващата се буря повишава още повече залога. Според някои прогнози, ветровете й ще са със скорост 40 км/ч около Кейп Рей, а вълните ще достигат височина 6 метра.

Без държавни средства за изваждането и съхранението на корабните останки, Бат и Крофт се опитват да наберат финансиране през сайта GoFundMe. Тяхната цел е да извадят корабата от водата, да го съхранят и след това да го изложат като туристическа атракция.

“Това е състезание срещу времето,” казва Крофт.

Феноменът, при който бури отлепят останки от кораби от морското дъно, където в някои случаи са лежали с векове, не е необичаен, казва Бригс, особено на фона на все по-силните и интензивни стихии вследствие на климатичните промени.

И макар това да звучи като нещо добро за подводните археолози, то често не е, допълва тя. Когато бурите премахнат защитните слоеве пясък от корабните останки, те могат да причинят непоправими поражения.

“Много по-добре е, когато археолозите премахват внимателно пясъка по един контролиран начин,” казва Бригс.

Климатичните промени пораждат и други заплахи за корабните останки.

Повишаващите се нива на въглерод в атмосферата променят химичния състав на морската вода, правейки я по-киселинна. Това може да ускори разпадането на деликатни, органични материали, запазени в корабните останки, като въжета, платна и текстилни изделия.

След това идва кошмарът на подводните археолози – корабните червеи. Тези мекотели във формата на червеи имат ненаситен апетит за дърво. Те обикновено се срещат в по-топли води, което означава, че корабните останки в студени води са в безопаснот от тях.

Със затоплянето на океаните обаче мекотелите мигрират все по на север. През 2016 г. археолози изваждат парче дърво от арктическото морско дъно, гъмжащо от бели корабни червени.

“Колкото повече климатичните промени засягат света днес, на толкова повече поражения по подводното културно наследство ще ставаме свидетели,” казва Бригс. Това е важно, защото корабите разказват уникална история за нашето минало.