Кацането на Луната е трудно начинание. От петте роботизирани апарата, които направиха подобен опит през последната година, два успяха, а три се провалиха.

И двата успешни апарата са изпратени от национални космически агенции - тези на Индия и Япония, въпреки че японската сонда, наречена SLIM, претърпя повреда в двигателя и се приземи аварийно. 

Спускаемият апарат Луна 25, изпратен от руската агенция Роскосмос, се сблъска с лунната повърхност, след като влезе в грешна орбита.

Двата апарата, изпратени от частни компании, също се провалиха - HAKUTO-R, изпратен от японска фирма, се разби по време на кацане, а Peregrine, изпратен от американската Astrobotic, претърпя изтичане на гориво и така и не стигна до Луната.

В резултат на това всички погледи сега са насочени към Odysseus - друг частен спускаем апарат, който се очаква да тръгне към Луната на ракетата на SpaceX Falcon 9. Ако всичко е наред, той би трябвало да кацне там по-късно този месец, пише The Economist. 

Каква е целта на Odysseus?

Създаден от американската компания Intuitive Machines, Odysseus е, подобно на злополучния Peregrine на Astrobotic, частично финансиран от американската космическа агенция НАСА като част от нейната програма за „търговски лунни услуги за полезен товар“ (CLPS).

Агенцията действа като  "наемател" на търговски спускаеми апарати и закупуване на няколко слота за полезен товар, вместо сама да изгражда и управлява такива превозни средства.

Intuitive Machines има сключен договор по CLPS за изпращане на три спускаеми апарата до Луната, като първият от тях е Odysseus.

Компанията има за цел да приземи апарата близо до южния полюс на Луната - област, която никога не е била посещавана преди и се смята за перспективна поради наличието на замръзнали течности и газове в някои от нейните кратери.

Тези находища са от голям научен интерес и могат да бъдат и от практическа полза, осигурявайки вода или ракетно гориво за бъдещи лунни бази и ракетите, изстрелвани от тях. 

Планираното място за кацане е до кратер, наречен Malapert A, близо до много от възможните места за кацане на предложената от НАСА мисия Artemis III, която има за цел да отведе хората обратно на Луната през това десетилетие. 

"Ниското слънце на полюсите на Луната означава, че условията на осветление, необходими за успешно кацане, са налични само за няколко дни всеки месец", казва Джош Маршал, говорител на Intuitive Machines.

Съответно, ако стартирането не се осъществи тази седмица, следващият прозорец за стартиране няма да се отвори още един месец.

Но ако всичко върви добре, успешното кацане на Odysseus на Луната няма да бъде само първото от частна компания. Това ще бъде и първото меко кацане на Луната от космически кораб, произведен в САЩ, от мисията на Аполо 17 през 1972 г., когато тя за последно е била посетена от астронавти.

Двутонният спускаем апарат, приблизително с размерите на телефонна кабина, носи шест полезни товара на НАСА.

Пет от инструментите ще тестват различни технологии за навигация и кацане, а шестият ще анализира радиосредата, за да оцени потенциала за радиоастрономия от Луната и предизвикателствата на радиокомуникацията с място, в което Земята винаги е ниско на лунния хоризонт.

Сондата носи и шест частни товара, включително ILO-X, който ще тества оборудване за изображения за бъдеща лунна обсерватория, EagleCam - селфи камера, предназначена да се отдели от сондата, когато се докосне, позволявайки ѝ да заснеме собственото си кацане и набор от малки скулптури на американеца Джеф Кунс, наречени „Фази на луната“.

Успех или провал? 

Много неща трябва да се наредят добре, за да успее кацането. Неуспехите на останалите скорошни мисии до Луната демонстрират огромното разнообразие от начини, по които нещата могат да се объркат.  

Независимо дали Odysseus успее или се провали през следващите дни, много други частни опити за кацане са планирани през 2024 г.

НАСА има няколко поредни CLPS мисии - поне една (и вероятно две) от Intuitive Machines, използвайки същия тип спускаем апарат като Odysseus, друга мисия на Astrobotic, използваща по-голям спускаем апарат, наречен Griffin, носещ конструиран от НАСА роботизиран роувър, наречен VIPER и спускаем модул, наречен Blue Ghost, построен от Firefly Aerospace.

Японската компания Ispace, която организира миналогодишната неуспешна мисия HAKUTO-R, също се надява да направи нов опит тази година.

И това са само частните мисии, планирани за 2024 г.. Китайската космическа агенция също се надява през следващите няколко месеца да изстреля най-новия си лунен апарат Chang’e 6.

Но засега непосредственият въпрос е дали Odysseus може да успее там, където всички предишни частни десанти са се провалили. Компаниите, участващи в тази надпревара на Луната, настояват, че всъщност, няма значение кой е първи.

Тяхната обща цел е да осигурят редовно обслужване на повърхността на Луната, както за публични, така и за частни субекти. "Всички ние стоим на раменете на тези, които се опитаха, провалиха се и успяха“, казва Стив Алтемус, шефът на Intuitive Machines. 

Завръщането на Луната се оказва трудно, но посоката на движение е ясна.