Škoda Auto представи обновените лифтбек и комби версии на емблематичния си модел Octavia, който е най-популярният от марката с продадени над 7 млн. автомобила.

Автопроизводителят представи четвъртото поколение, което включва обновена решетка и ново второ поколение матрични LED фарове. Клиентите ще могат да се възползват от още по-всеобхватно стандартно оборудване, като 10-инчов дигитален дисплей или двузонов климатик.

Освен това, делът на използваните в колата устойчиви материали е увеличен.

Допълнителни системи за сигурност и подпомагане на водача увеличават активната и пасивната безопасност на автомобила, а новата структура на продуктовата гама дава допълнителни опции за индивидуализация.

“Нашите клиенти с право очакват много от Octavia, а това освежаване извежда най-продавания ни модел до следващото ниво.

Иновации, като напълно преработената информационно-развлекателна система, новите системи за безопасност, увеличената употреба на устойчиви материали и по-мощните основни светлини, правят автомобила още по-подходящ за ежедневна употреба.

Уверен съм, че най-новата Octavia ще изненада и зарадва своите шофьори и пътници, затвърждавайки мястото си като нашата най-популярна кола,” заяви Клаус Целмер, председател на борда на директорите на Škoda Auto.

Четвъртото поколение на Octavia навлиза в следващия си производствен етап с възобновено усещане за цел. Обновлението включва нов, подобрен дизайн с променени предна и задна броня, както и обновена решетка на Škoda.

Нови са второто поколение матрични LED фарове, обновените LED задни светлини и новия набор от лети джанти. Новата структура включва четири нива на оборудване – Essence, Selection, Sportline и RS.

Част от обновената гама са два 1.5 TSI бензинови двигателя, които се предлагат с опция за мека хибридна технология, два по-мощни 2.0 TSI бензинови и два дизелови двигателя. Мощността им варира от 116 конски сили (85 kW) до 265 конски сили (195 kW).

В добавка към новите устойчиви материали, от които са изработени седалките, таблото и панелите на вратите, 10-инчовият дигитален дисплей вече е стандартен в някои от вариантите на модела.

Компанията продължава да предлага познатия 10-инчов виртуален кокпит, който беше представен при пускането на четвъртото поколение Octavia. От Škoda за първи път предлагат и 13-инчов дисплей като опция за модела.

Използващият изкуствен интелект чатбот ChatGPT ще бъде внедрен в гласовия асистент Laura като стандартна опция. Асистентът за паркиране и асистентът за дистанционно паркиране също дебютират в Octavia.

В допълнение, Škoda Auto разширява цялостния си набор от функции за активна и пасивна безопасност. Нов асистент, който след за вниманието и сънливостта, използва широк набор от данни и параметри, за да оценява поведението на водача.

Освен това обновената Octavia се предлага с до 10 въздушни възглавници.