От началото на 2024 г. борсовите индекси на Уолстрийт бележат стабилен ръст, прекъснат само от няколко краткотрайни сътресения. Широкият индикатор S&P 500 добави над 5% към стойността си за последните близо два месеца. 

Междувременно, в инвестиционните портфейли на милиардерите също настъпват размествания. 

Ето какви акции купиха и продадоха напоследък някои от най-богатите хора на планетата, според данните на американската Комисия по ценните книжа и борсите. 

Уорън Бъфет  

Холдинговата компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway се е разделила с около 1% от дела си в Apple през последното тримесечие на 2023 г. Berkshire Hathaway вече има 5.9% дял в технологичния гигант на стойност около 176 милиарда долара, според Wall Street Journal.

Тя също така е намалила дела си в HP със 78%. В същото време, Бъфет е увеличил дела си в Chevron с 18%, до над 18 милиарда долара, по данни на Forbes.

Холдинговата компания е купила и допълнителни акции на Occidental Petroleum, увеличавайки дела си в компанията с почти 9%, до около 14.5 милиона долара. Бъфет е придобил и книжа на компанията за сателитно радио SiriusXM, където притежава дял за около 220 милиона долара.

Джеф Безос 

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос е продал акции на компанията за около 6 милиарда долара този февруари, свивайки дела си в нея с около 2%. 

Процесът обаче все още не изглежда завършен. В предишната си декларация към регулаторите Безос обяви предстоящата продажба на 50 милиона акции на Amazon на обща стойност около 8.4 милиарда долара.

Карл Айкан 

Инвеститорът активист Карл Айкан разкри преди няколко дни, че държи 9.91% дял в бюджетната авиокомпания JetBlue. В данните, подадени към комисията по ценните книжа, той описва акциите на JetBlue като подценени, което ги прави „атрактивна инвестиционна възможност“. 

Бил Гейтс  

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е намалила дела си в Microsoft с около 3%, до около 14 милиарда долара през последното тримесечие на 2023 г.  През същия период тя е продала и акции на Berkshire Hathaway Class B, намалявайки дела си с 12%, до 7 милиарда долара.

Рей Далио  

Инвестиционната компания Bridgewater Associates, основана от Рей Далио, е увеличила дела си в компанията за компютърни чипове Nvidia с 458% през последните три месеца на 2023 г. Тя също така е купила 500 000 нови акции на компанията майка на Google - Alphabet. 

Бил Акман 

Компанията за управление на хедж фондове на Бил Акман Pershing Square е увеличила дела си в компанията за недвижими имоти Howard Hughes Holdings с 12%, или с общо 2 милиона акции. В същото време, инвеститорът е намалил дела си в Lowe’s и Chipotle съответно с 82% и 13%. 

Карлос Слим 

Мексиканският милиардер Карлос Слим е купил акции за 300 милиона долара в две американски енергийни компании. Инвестиционната компания на Слим Control Empresarial de Capitales е придобила акции на Talos Energy за 230 милиона долара и на PBF Energy за 75 милиона долара през януари.

Стенли Дръкенмилър 

Компанията Duquesne Family Office на инвеститора милиардер Стенли Дръкенмилър се е разделила с част от акциите си в Alphabet и Amazon, като вместо това е увеличи залозите си в два други технологични гиганта. 

Делът ѝ в Microsoft се е увеличил с 6.7% през последното тримесечие, превръщайки се в най-големия актив в портфейла на фирмата.

Експозицията ѝ към Nvidia е паднала с 29%, но в същото време инвеститорът е придобил опции за покупка на акции на компанията на стойност над 242 милиона долара.