Новите британски банкноти с образа на крал Чарлз ще влязат в обращение на 5 юни, се посочва в съобщение на Централната банка на Англия (Bank of England), цитирано от BBC. 

Портретът на краля ще бъде единствената промяна в съществуващите дизайни на банкнотите от 5, 10, 20 и 50 лири, като новите платежни средства ще заменят повредените или износени по-стари купюри.

Монетите с изображението на краля вече се намират в обращение, но банкнотите изискват повече подготовка. Междувременно, банкнотите с лика на покойната кралица Елизабет II продължават да се използват. 

Обратната страна на настоящите полимерни банкноти на Bank of England, които във възходящ ред изобразяват сър Уинстън Чърчил, Джейн Остин, JMW Търнър и Алън Тюринг, остава непроменена.

Банкнотите с ниски серийни номера от новите емисии ще са от особен интерес за колекционерите. Те ще бъдат продадени през лятото на аукционната къща Spink & Son.

В допълнение към търговете, британците ще могат да подават заявки за закупуване на комплекти от банкноти, а събраните пари ще бъдат дарени за благотворителност.

Те също така ще могат да обменят ограничена стойност на банкноти от настоящи или стари серии за нови банкноти с образа на крал Чарлз чрез Bank of England за кратко време от 5 юни.

В момента в обращение се намират около 4.7 милиарда банкноти на стойност 82 милиарда лири с лика на Кралица Елизабет II. Те все още могат да се използват в магазините, дори след като новите банкноти влязат в обращение.

Парите с образа на крал Чарлз ще ги заменят, само когато вече не са годни за употреба или когато има повишено търсене за тях.

Първата банкнота на Bank of England с портрета на кралица Елизабет II е с номинал от 1 паунд и е издадена през 1960 г.

Кралското домакинство е дало насоки, които насърчават подобен ход, вместо цялостна подмяна, за да се минимизира екологичното и финансовото ѝ въздействие.