Нестле България отчита органичен ръст от 15.5% през 2023 г., което представлява повишение с 4.2% спрямо ръста на компанията за 2022 г.   

Този процент показва, че въпреки предизвикателната 2023 г., дружеството у нас продължава стабилния си ръст, благодарение на целеустремена стратегия, която комбинира устойчиви производствени практики, социална ангажираност и лоялен и отдаден екип.

„2023 г. беше година изпълнена с предизвикателства, с които се справихме с отдаденост и целеустременост. Горди сме, че благодарение на целия екип на компанията и нашите партньори, успяхме да постигнем органичен ръст от 15.5%.

Благодаря на екипа на Нестле България за постиженията и активната работа върху нашите социални, устойчиви и производствени практики, които също ни дават повод за гордост. Влизаме в 2024 г. с увереност, че ще надградим постигнатото до сега,“ заявява изпълнителният директор на Нестле България Петър Стоилов.

Резултати на Групата

Органичният ръст на Нестле Групата е 7.2%. Ценообразуването е 7.5%, отразявайки инфлацията на разходите през последните две години.

Реалният вътрешен ръст (RIG) е -0.3%, повлиян от слабото потребителско търсене, ограниченията на капацитета и временно прекъсване на доставките на витамини, минерали и добавки през втората половина на годината.

Както се очакваше, реалният вътрешен ръст (RIG) стана положителен както през четвъртото тримесечие, така и през втората половина, подкрепен от ползите от оптимизирането на портфолиото, подобряването на нивата на обслужване на клиентите и повишената поддръжка на марката.

Ръстът е широкообхватен в повечето географски области и категории. На развитите пазари органичният ръст е 6.4%, воден от ценообразуването с отрицателен реален вътрешен ръст (RIG). В нововъзникващите пазари органичният ръст е 8.4%, движен от цените и положителния реален вътрешен ръст (RIG).

По продуктова категория Purina PetCare има най-голям принос за органичния ръст, със силно представяне във всички канали. Purina ONE, Purina Pro Plan и Friskies отбелязаха двуцифрен ръст. Продажбите на Purina Pro Plan достигат почти 3 милиарда швейцарски франка.

Кафето отбелязва висок едноцифрен ръст, с положително развитие на продажбите в различните марки, подкрепено от силно търсене в канали извън дома.

Детските храни (Infant Nutrition) отчитат висок едноцифрен ръст, базиран на продължаващо силно представяне на премиум формули за кърмачета, включително продукти от олигозахариди от човешко мляко (HMOs), както и специални формули.

Млечните продукти отчетоха среден едноцифрен ръст, воден от обогатените млека, сметаната за кафе и продуктите за домашно печене. Шоколадовите изделия отбелязват висок едноцифрен ръст, подхранван от продължаващия двуцифрен ръст за KitKat.

Готовите ястия и готварски продукти отчитат среден едноцифрен ръст, със силно търсене на Maggi в различни географски области и сегменти. Водите отчитат среден едноцифрен ръст, воден от S.Pellegrino и Acqua Panna.

Nestlé Health Science отбеляза нисък едноцифрен ръст, тъй като продължаващата инерция за Medical Nutrition беше частично изместена от временни ограничения на доставките в продажбите на витамини, минерали и добавки.

По канали органичният ръст на продажбите на дребно остава стабилен на 6.5%. Продажбите от електронната търговия са нараснали с 13.4%, достигайки 17.1% от общите продажби на Групата. Органичният ръст на каналите извън дома е 15.9%.

Продажбите на дялове имат отрицателно въздействие с 0.9%, до голяма степен свързани с продажбата на мажоритарен дял във Freshly, както и продажбата на марката Gerber Good Start за кърмачета през 2022 г.

Разликите във валутните курсове водят до намаляване на продажбите със 7.8%, след значително и широкообхватно поскъпване на швейцарския франк. Общите отчетени продажби са намалели с 1.5%, до 93.0 милиарда швейцарски франка.

Прогноза за 2024 г.

Хранителният гигант очаква органичен ръст на продажбите около 4% и умерено увеличение на маржа на оперативната печалба от основна търговска дейност. Основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да се увеличи между 6% и 10%.

Средносрочните цели за 2025 г. са напълно потвърдени: среден едноцифрен органичен ръст на продажбите и марж на оперативната печалба от основна търговска дейност от 17.5% до 18.5% до 2025 г. Основната печалба на акция в постоянна валута ще се увеличи между 6% и 10%.