Куриерската компания Sameday, която стои зад най-голямата мрежа от автомати за безконтактно получаване на пратки в региона easybox, отчита годишен ръст на доставките от 900% у нас през 2023 г.

Доставените пратки са 2.6 милиона, от които близо 1 милион до автомати. Локациите със станции с автоматизирани шкафчета за доставка извън дома в България са достигнали 437 от общо над 5000 места в региона.

През изминалата година компанията е инвестирала над 6.4 млн. лева у нас, а плановете са през 2024 г. те да се увеличат близо 3 пъти и да надхвърлят 17.1 млн. лева.

Според скорошно проучване, поръчано от Sameday, нагласите на потребителите в България показват, че все повече клиенти избират да получат своите пратки безконтактно от автомат поради удобството, лесната употреба, липсата на конкретно работно време и необходимостта от чакане на опашка.

“Интересът към безконтактното получаване на пратки е доказателство за променящите се нужди на крайните клиенти, които търсят все по-голяма гъвкавост при пазаруването онлайн.

През следващите месеци ще продължим да надграждаме традиционната доставка такава, каквато я познавахме до скоро, като оставаме уверени в разгръщането на потенциала на местния пазар,“ смята изпълнителният директор на Sameday България Радослав Крумов.

Куриерът вече успешно си партнира с близо 1500 онлайн магазина в страната, сред които са и едни от най-големите онлайн търговци на българския пазар.

Ръстът в обемите от пратки през първата пълна година на куриера у нас е обезпечен оперативно от модерна инфраструктура, нови складови площи, съвременни системи за контрол и проследяване, с инвестиции на стойност над 6.4 млн. лева, и непрекъснато разширяваща се мрежа от партньори.

“В България делът на онлайн продажбите нараства с високи темпове, както и в региона, а оттам и нуждата за подобряване на клиентското преживяване и улесняване на онлайн търговците.

Откакто започнахме дейността си в страната през 2022 г., използваме дългогодишния си опит, натрупан в Румъния и Унгария, за да интегрираме високи технологии и оптимизации на местния пазар, които се възприемат много положително,“ заявява основателят и главен изпълнителен директор на Sameday Лучиан Балтару.

Sameday предлага на бизнес клиентите на компанията максимален контрол, предвидимост и гъвкавост на целия процес. Решенията включват IDM - управление на доставката в реално време, услугата First Mile to easybox – предоставяща възможност за лично зареждане на пратките в шкафчетата easybox в удобно за клиента време и интегрирани дигитални инструменти за подобряване на клиентското изживяване.

Предвид нарастващото търсене на алтернативни начини за доставка, плановете на куриера са да продължи да инвестира в разрастването на мрежата от автомати, като предвидените инвестиции за нейното разширяване само за 2024 г. надхвърлят 13 млн. лв.