Ръководителят на Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) представи кралството като перспективен център за развиване на дейност в сферата на изкуствения интелект (AI) извън САЩ, изтъквайки неговите енергийни ресурси и капацитет за финансиране.

"Ние сме в доста добра позиция да бъдем AI център извън САЩ," заяви управителят на PIF Ясир Ал-Румаян по време на инвестиционно събитие в Маями, спонсорирано от държавния инвестиционен фонд.

"AI ще продължи да потребява много енергия, а ние сме световният лидер, когато става въпрос за енергия от изкопаеми горива и за енергия от възобновяеми източници," каза още Ал-Румаян.

Според него, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол в света, също така разполага с "политическата воля" да реализира AI проекти, както и с достатъчно средства, които може да мобилизира, за да подхранва развитието на технологията.

Неговото изказване е индикация, че центровете за данни може да бъдат основна част от стратегията на Рияд да се възползва от процъфтяващото търсене на технологията на генеративния изкуствен интелект, която изисква огромни количества изчислителна мощ.

AI технологията използва клъстери от хиляди чипове в огромни центрове за данни, за да обучава алгоритми, които да вършат различни задачи.

Разходите за електроенергия на технологичните компании скочиха, тъй като те се конкурират в изграждането на все по-усъвършенствани AI модели и да предоставят продукти с генеративен изкуствен интелект на милиарди потребители.

Румаян заяви, че PIF разпределя над 70% от фонда за проекти и инвестиции в Саудитска Арабия и се цели в 20-25% дял международни инвестиции. Около 40% от последните са в САЩ, посочи той.

PIF мобилизира между 40 и 50 млрд. долара годишно, като тази сума ще бъде увеличена до 70 млрд. годишно в периода 2025 – 2030 г., заяви Ал-Румаян.