Най-голямата лаборатория за космически изследвания в България беше открита във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна.

Наречена „Азимов“ – на името на писателя фантаст, тя е факт с безвъзмездната подкрепа на световния лидер в сферата на наносателитите и космическата инфраструктура EnduroSat.

Лабораторията включва високотехнологично оборудване и предоставя конкурентни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България. Зала „Азимов“ затвърждава позицията на морското училище като един от най-високотехнологичните университети в света.

Дарението за новата лаборатория е част от дългосрочната стратегия на EnduroSat за развитие на космическите науки в България.

Компанията е организатор на „Космически предизвикателства“ - образователна академия за космическо инженерство и предприемачество, която дава възможност на младежи от цял свят да учат от водещи експерти от космическия сектор.

Изследване на слънчевата активност и търсене на живот във вселената са само част от космическите мисии, които EnduroSat разработва в партньорство с едни от най-големите университети и организации в света, като Калифорнийския университет – Бъркли, и Breakthrough Initiavies.

Компанията е лидер в производството на наносателити, космически услуги и инфраструктура. Тя е и работодател на 150+ инженери, технолози и учени, които оставят следа в космическата индустрия със своите разработки в сферата на наносателитните технологии.

Европейската космическа агенция и НАСА

„С изграждането на лабораторията за космически изследвания правим стъпка за извеждането на България като държава, която може да създава и развива високи технологии.

Иновациите са катализатор за промяна, чрез които можем да представим нови решения в космическата индустрия“, заяви по време на откриването на лабораторията министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Тя подчерта, че България се стреми към Асоциирано членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) и устойчиво увеличава членската си вноска.

„Космическият сектор е ключов, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви. Членството ни в ЕКА ще осигури нови възможности за българските компании в областта“, категорична беше Стойчева.

По думите й, през тази година предстои отваряне на десетата тръжна процедура на Европейската космическа агенция за България.

„До момента са проведени девет тръжни процедури в изпълнение на Плана за европейска кооперираща държава. Използваният бюджет за реализирането на българските космически проекти възлиза на над 8 млн. евро“, подчерта Стойчева.

Министърът заяви, че присъединяването на България към Споразуменията „Артемида“, което МИР подписа с НАСА, ще бъде ключово по отношение на позиционирането на страната ни на сцената на космическото пространство и индустрия.

„Работим в посока реализиране на иновации във високотехнологични сектори, като сме убедени, че връзката между науката и бизнеса трябва да бъде стимулирана по всички възможни начини.

В МИР, по програмата за наука и бизнес с бюджет от 2.14 млрд. лв., насърчаваме именно комерсиализацията на научната и развойна дейност в продукти и услуги на български компании“, подчерта министър Стойчева.