Биткойнът поскъпна до двегодишен връх днес - на фона на признаците, че големи играчи купуват криптовалутата, докато цената на по-малкия й конкурент етер премина нивото от 3 200 долара за първи път от 2022 г.

Биткойнът поскъпна с над 10% за два дни, като повишението беше подпомогнато от изявлението на софтуерната компания MicroStrategy, която е и инвеститор в криптовалути, че наскоро е закупила около 3 000 биткойна срещу 155 млн. долара.

В последно време първата и най-голяма криптовалута по пазарна стойност беше подкрепена и от одобрението в САЩ на борсово търгувани фондове (ETF), които позволяват на пазарните участници да инвестират в биткойн.

В понеделник обемите на търговия при няколко от фондовете скочиха, а акциите на свързани с криптоиндустрията компании също се оскъпиха, за разлика от нервността на фондовите пазари, като цяло.

Биткойнът поскъпна до 57 036 долара тази сутрин, което е най-високото ниво от края на 2021 г. Етерът пък се оскъпи до 3 275 долара, което е най-високата му стойност от април 2022 г.

"Предлагането е ограничено, но търсенето, което беше отприщено от щатските спот ETF-и, изглежда безмилостно," казва пред Reuters Джъстин д‘Анетан, ръководител Партньорства за Азия в Keyrock - маркет мейкър на пазарите на дигитални активи.