Вчерашният инцидент в Балтимор, при който мост се срути след сблъсък с плавателен съд, припомни за пореден път, че дори и най-стабилните конструкции могат да бъдат уязвими. 

Причините за случилото се тепърва ще се изясняват, но със сигурност мостът в Балтимор не е единственият катастрофален случай с подобен тип съоръжения. 

Мостовете са сред най-големите инженерни постижения, но в редки случаи те се срутват поради структурни недостатъци, метеорологични условия, претоварване или човешки грешки, какъвто най-вероятно е и случаят в Балтимор. 

History.com припомня някои от най-смъртоносните срутвания на мостове в историята: 

Понте дас Баркас, Португалия, 1809 г.

Най-смъртоносното срутване на мост в историята се случва по време на войната на полуострова, когато силите на френския император Наполеон Бонапарт атакуват португалския град Порто.

Докато Първата битка при Порто бушува на 29 март 1809 г., хиляди цивилни се опитват да избягат от щикова атака на френската имперска армия, като пресичат понтонния мост Понте дас Баркас, построен през 1806 г. чрез свързване на около 20 лодки със стоманени кабели.

Претоварената конструкция се срутва под тежестта на тълпата и около 4000 португалски цивилни и френски легионери загиват във водите на река Дуро. 

Висящият мост Грейт Ярмът, Англия, 1845 г.

Веселието внезапно се превръща в ужас в английския град Грейт Ярмут в следобедните часове на 2 май 1845 г. За да популяризира пристигането на цирка на Уилям Кук, клоунът Артър Нелсън планира да язди прилива на река Буре във вана, теглена от четири гъски.

Въпреки силния дъжд, няколко хиляди зрители се нареждат по бреговете на реката, а стотици други, включително много деца, се тълпят на висящия мост над нея, за да наблюдават спектакъла. 

Докато Нелсън минава под моста, открит през 1829 г., зрителите внезапно се преместват от едната му страна на другата, за да продължат да наблюдават пътуването на клоуна. Внезапната промяна на теглото обаче води до скъсване на веригите на моста.

Тъй като палубата се завърта перпендикулярно, част от публиката пада върху парапета, а след това цялото съоръжение потъва в реката. Неправилно заварена връзка се оказва виновник за срутването, което убива 79 души, включително 59 деца.  

Пон дьо ла Бас-Шен, Франция, 1850 г.

Докато гръмотевична буря връхлите франския град Анже на 16 април 1850 г., батальон от близо 500 френски войници марширува през моста Бас-Шен, минаващ над река Майен.

Силните ветрове, съчетани с ритмичните стъпки на войниците, карат дългия над 100 метра висящ мост да се разлюлее силно, при което телените му кабели се късат. Една от чугунените кули на 11-годишната конструкция се срутва върху войниците и палубата се свлича в реката отдолу. 

Разследването на инцидента, който убива 226 души, обвинява бурята, корозията на котвите на моста и синхронното стъпване на войниците.

Колапсът му, заедно с други подобни случаи, като този в Грейт Ярмут, поражда опасения за безопасността на висящите мостове и изминават цели две десетилетия, преди да бъде построен друг подобен във Франция.

Бедствието също така подчерта важността на войниците да „разминават стъпката“, когато пресичат мостове, за да предотвратят опасен резонанс. 

Железопътният мост на река Уангаеху, Нова Зеландия, 1953 г

В 22:21 часа на Бъдни вечер през 1953 г. експресен пътнически влак от Уелингтън до Оукланд с 285 пътници и екипаж на борда се приближава до железопътния мост на река Уангаеху в селския район Тангиуай в Нова Зеландия.

Минути по-рано вулканично кално свлачище от близкия връх Руапеху подкопава част от моста и шест железопътни вагона падат в реката.

Бързите действия на локомотивния екипаж за задействане на аварийната спирачка и опесъчаването на релсите, за да спре влакът по-бързо, успяват да попречат на други три първокласни вагона да напуснат релсите. Екипажът обаче остава сред 151-те жертви на инцидента. 

Посещавайки Нова Зеландия по време на първата си кралска обиколка като монарх, кралица Елизабет Втора изразява съчувствие към жертвите в своето коледно обръщетие от Оукланд часове след инцидента и посещава оцелелите. 

Мостът Моранди, Италия, 2018 г

Със своя артистичен и иновативен дизайн, мостът Моранди мигновено се превръща в забележителност в италианския пристанищен град Генуа след откриването му през 1967 г.

Но сутринта на 14 август 2018 г. кабелите в южните опори на моста се късат по време на силен летен порой, причинявайки разпадане на части от западната му страна.

Десетки автомобили, движещи се по магистрала А10, падат от 45-метрова височина в река Полчевера, както и върху съседните улици и железопътни линии. Една от трите тесни кули с А-образна рамка на моста се срутва, но източната част остава.

Проведеното по-късно независимо разследване обвинява за срутването, довело до 43 смъртни случая и 16 ранени, корозията на стоманените кабели и пукнатините в бетона на моста, позволили на водата и соления въздух да проникнат вътре.  

Съншайн Скайуей Бридж, Флорида, САЩ, 1980 г.

Сутринта на 9 май 1980 г. внезапен порив на вятъра връхлита моста Съншайн Скайуей, обхващащ устието на Тампа Бей, южно от Сейнт Питърсбърг в американския щат Флорида.

С изключен радар 20-тонният товарен кораб MV Summit Venture се сблъсква с две от опорните колони на моста, докато се опитва да премине през корабния канал на залива през проливен дъжд и ураганни ветрове. 

Участък с дължина 360 метра от южния участък на моста пада във водата, заедно с шест коли, един пикап и автобус.

Инцидентът отнема живота на 35 души, а шофьорът на пикапа оцелява при падането от 40-метрова височина и успява да изплува на безопасно място, след като автомобилът му отскача от корпуса на товарния кораб в залива. 

Мостът I-35W на река Мисисипи, Минесота, САЩ, 2007 г.

По време на вечерния час пик на 1 август 2007 г. централната част на осемлентовия мост, върху който преминава междущатска магистрала 35W над река Мисисипи в Минеаполис, внезапно се срутва.

След това се разпадат и съседните секции, а 111 превозни средства и 18 строителни работници паднат от 35 метра в реката и върху нейните брегове. При инцидента загиват 13 души, а 145 са ранени. 

Според разследване на Националния съвет за безопасност на транспорта, металните плочи на моста са били твърде тънки, за да издържат тежестта на участъка. Тя е била значително увеличена заради натоварения трафик и строителното оборудване на палубата по време на инцидента.