Чарлз Денби казва, че работата му е да подобрява вкуса на бирата. "Това, което ни интересува, е да включваме желаните аромати, да изключваме не чак толкова добрите вкусове и да генерираме нови", обяснява той пред BBC.  

За милионите почитатели на бирата по света всичко това би трябвало да звучи страхотно, но всъщност, дейността на компанията на Чарлзе Денби се приема нееднозначно. 

Той е съосновател и главен изпълнителен директор на Berkeley Yeast - един от водещите създатели на генетично модифицирани дрожди за пивоварната индустрия.

Дрождите, известни и като бирена мая, са ключови за пивоварството, тъй като превръщат захарите, осигурени от ечемичния малц и останалите зърнени култури, в алкохол, като същевременно добавят свои собствени аромати.

Berkely Yeast "редактира" ДНК на различни щамове дрожди, за да премахне или добави определен ген. Един от продуктите ѝ, например, дава на бирата вкус на маракуя и гуава.

Денби казва, че тази мая е по-надеждна за производителите на бира, отколкото отглеждането на собствени плантации от плодове и е по-добра от използването на изкуствени аромати.
 
"По-ефективно е да имаш биоинженерна мая, тъй като това намалява зависимостта от допълнителни съставки. Не ти трябва цяла прасковена овощна градина, която да отглеждаш целогодишно. Това би отнело огромни количества вода и торове", обяснява Чарлз Денби. 

Berkeley Yeast, която е базирана в Оукланд, Калифорния, не се фокусира само върху добавянето на аромати към халбата. Технологията може и да ги отнеме.

Един от  щамовете дрожди помага за елиминирането на диацетила и неговия неприятен вкус, който тормози производителите на някои хмелови бири. Междувременно, друг тип дрожди могат да създадат бира в белгийски стил само за част от времето, което обикновено отнема.

В САЩ разпоредбите за използването на ГМО храни са по-либерални, отколкото в повечето държави, и продуктите на компанията вече се използват от много американски крафт пивоварни.

Що се отнася до продажбата в чужбина, Денби казва, че е ограничен от законодателството в много страни, което не позволява използването на генномодифицирани продукти в индустрията за храни и напитки. 

В Обединеното кралство ГМО храните могат да бъдат разрешени от Агенцията за хранителни стандарти, ако се прецени, че не представляват риск за здравето, не подвеждат потребителите и нямат по-ниска хранителна стойност от техните немодифицирани аналози.

Те трябва да бъдат и изрично етикетирани, като идващи от ГМО източник.

Друг доставчик на генномодифицирани дрожди е Omega Yeast Labs в Чикаго. В началото на юли компанията обяви, че е открила специфичния ген, който помага за получаването на мътна бира.

Иън Годуин, професор по растениевъдство и директор на Алианса за земеделие и хранителни иновации в Куинсланд, казва, че американските пивовари, които използват генномодифицирани дрожди в продуктите си, е „тайна, за която всички в индустрията знаят".

Той обаче добавя, че производителите на бира рядко популяризират този факт поради негативните заглавия, които технологията обикновено предизвиква в медиите.

Междувременно, експертът по бирена мая Ричард Прайс казва, че „в САЩ наистина можеш да правиш каквото си искаш“. Той е лабораторен директор в Escarpment Labs в Онтарио, Канада и снабдява над 300 пивоварни с мая, но не използва ГМО.

"В САЩ можете, например, да вземете генома от босилек и да го поставите в дрожди и бързо да излезете на пазара с ароматизирана бира“, обяснява Прайс.

Има и други пивовари, които не гледат позитивно на ГМО бирата. Осъзнавайки, че много любители на пивото биха се противопоставили на технологията, те често намират начин да я заобиколят.

Carlsberg,. - една от най-големите бирени компании в света, отдавна е въвела политика против използването на ГМО в разработването на нейните пивоварни съставки - ечемик, хмел и мая, както и в начина, по който произвежда своите бири.

Вместо това датският гигант работи за естествено отглеждане на нови сортове ечемик и хмел, които понасят по-добре жегата или сушата, например. Той прави това чрез вековния процес на фокусирано кръстосано опрашване.

Що се отнася до това, което предстои за ГМО бирите, Джеръми Маршал, който е главен технолог на базираната в Калифорния пивоварна Lagunitas Brewing, част от групата на Heineken, казва, че е обнадежден за тяхното бъдеще.

""Светият граал" на това, което производителите на дрожди, като Berkeley Yeast, искат да направят, е да създадат бира, която остава свежа завинаги, има постоянен вкус, където и да отидете, и нейният хмел никога не остарява. И мисля, че този тип производители са на път към тази цел“, смята Маршал.