Microsoft обяви, че ще отдели своя продукт Teams от софтуерните продукти в пакета Office в световен мащаб. Компанията раздели двата продукта в Европа през миналата година, тъй като беше заплашена от евентуална глоба от страна на регулаторните органи.

Продуктът Teams беше добавен към Office през 2017 г. Европейската комисия разследваше този случай след подадена през 2020 г. жалба от страна на конкурентната Slack.

Говорител на Microsoft е заявил пред BBC, че настоящият ход има за цел да "гарантира яснота за клиентите ".

Той също така "е свързан с предоставената от ЕК обратна връзка, като осигурява на международните компании по-голяма гъвкавост, когато искат да стандартизират покупките си в различни географски райони," допълват от компанията.

Засега не е ясно дали решението на Microsoft да отдели Teams от Office ще бъде достатъчно, за да избегне повдигането на обвинения за антиконкурентни практики от страна на ЕС.

През последното десетилетие компанията е натрупала глоби на стойност 2.2 млрд. евро в евросъюза за това, че се опитва да обединява в пакет два или повече свои продукта.

Ако бъде призната за виновна в нарушаване на антитръстовите правила, тя е заплашена от глоба в размер на до 10% от годишния ѝ глобален оборот.

През 1998 г. Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Microsoft за това, че използва доминацията си в платформата Windows, за да ограничава конкуренцията от страна на други уеб браузъри.

Оттогава компанията облекчи част от контрола си върху това какво могат да инсталират производителите на софтуер на техните продукти, което доведе до нарастване на популярността на конкурентни интернет браузъри.

След като Teams беше отделена от Microsoft 365 и Office в Европа през миналия октомври, платформата почти не отчита промяна в потребителската си база, според данни на Sensor Tower.

Месечните активни потребители на мобилното приложение Microsoft Teams остават без промяна през първите три месеца на 2024 г., в сравнение с предходното тримесечие.