Стеф Лутин присвива очи към екрана на лаптопа си. Нещо изглежда нередно в януарската сутрин, но в началото тя не може да определи какво.

Тогава 25-годишният координатор по маркетинг в социалните медии в Чикаго забелязва малък детайл, който я изненадва. Шрифтът по подразбиране в нейния Word документ е различен, въпреки че тя не го е променяла.

„Помислих си: „Уау, чувствам се саботирана от собствения си компютър“, казва Лутин. „Случи се от нищото. Никой от нас не знаеше, че това ще се случи. И изведнъж то беше там.”

На 12 януари Лутин споделя осемсекундно видео в TikTok, в което обяснява объркването си. Тогава тя не е сигурна дали някой споделя нейните неволи, но публикацията натрупва милиони гледания и започват да валят коментари.

Какво, всъщност, се е случило?

Calibri – дългогодишният стандартен шрифт в програми, като Outlook, Word, Excel и PowerPoint, е детрониран след 17 години. Новият крал (и шрифт) е Aptos.

Промяната, обявена през юли, първоначално е достъпна за ограничен брой хора, а през декември започва да се разпространява в по-голям мащаб – за стотици милиони потребители на Microsoft 365 по целия свят.

Четейки коментарите под нейното видео в TikTok, Лутин осъзнава, че много от тези потребители са изненадани –– и също така пристрастени към шрифтовете.

На фона на останалите събития по света, вероятно е малко нелепо толкова хора да се вълнуват от една промяна на шрифта. Но с разпространението му сред по-широка аудитория все повече хора споделят реакциите си в социалните медии.

Някои са развълнувани от промяната, докато други не я приемат добре.

Президентът на международната асоциация, посветена на типографията ATypI, Томас Фини не е изненадан от силните реакции.

„Сякаш влизате в стаята си и внезапно някой е променил цвета на стените“, казва той. „И въпреки че технически може да няма толкова голямо значение, промяната може да повлияе на това как се чувствате.“

Промяната е планирана отдавна

Въпреки че промяната изглежда внезапна за някои потребители, тя е планирана отдавна.

Microsoft за първи път публично разкри плановете си да се откаже от Calibri през 2021 г. Според компанията, появата на екрани с по-висока разделителна способност е голям фактор в търсенето на наследник на този шрифт.

След дълъг избор, през миналата година стана ясно, че това ще бъде Aptos - шрифт, кръстен на малък град в Калифорния. Първоначално той е носел името Bierstadt, но Microsoft го променя.

От компанията посочват, че оригиналното име на шрифта е вдъхновено от планина в Колорадо, където днес живее дизайнерът, който стои зад него - Стив Матесън.

Фини, който е и президент на международната типографска асоциация, описва дизайна като „много класически“.

„Стилът се връща към 60-те години, когато Helvetica за първи път се превърна в най-популярния шрифт в света за брандиране и почти всичко останало“, казва той пред CNN.

Какъв е отговорът на Microsoft на реакциите, които новият шрифт по подразбиране предизвиква?

Говорител на Microsoft признава, че Calibri „остава много харесван шрифт“.

„Всеки шрифт обаче има срок на годност, а стиловете и предпочитанията се променят с времето“, допълва той. „Освен това, технологията продължава да се развива, разделителната способност на екрана се увеличава, при форматирането има нови възможности, променя се и начинът, по който изобразяваме текст на екрана.“

Microsoft не се страхува да се хвърли в битката, докато потребителите споделят реакциите си на новия шрифт в социалните медии. Официалният акаунт на компанията отговаря на TikTok видеото на Лутин, обявявайки: „Aptos пристигна“.