В момента блокчейн технологията е синоним на стремежа към свобода, защото има опасност следващото поколение млади хора да нямат същата финансова независимост, имайки предвид огромния обем от данни, които се управляват централизирано от компании, като Meta, Google и т.н.

Това заяви в ефира на Дарик радио главният изпълнителен директор на Belayer Филип Матов. Belayer е една от първите компании в България за индивидуално управление на крипто портфейли. 

"Блокчейн технологията съществува още от 2008 г. и за първи път предостави възможност да обменяме активи директно помежду си без посредник. С появата на т. нар. "умни договори" през мрежата на Ethereum пък даде възможност голяма част от бизнес процесите да бъдат имплементирани в блокчейн протоколи", заяви Матов. 

По думите му, централизираните системи отнемат от хората възможността за контрол върху операциите, които извършват, докато блокчейн прави точно обратното - осигурява възможност за децентрализиран обмен на активи по възможно най-ефективния начин. 

В България инвестициите в криптоактиви все още не са толкова масови, но броят на хората, които се интересуват от тях се увеличава. 

"Общата пазарна капитализация на криптовалутите е между 2 и 3 трилиона долара, което е една "песъчинка" спрямо конвенционалните пазари. Затова тепърва има големи възможности за растеж, имайки предвид потенциала на технологията да промени изцяло начина, по който обменяме данни в интернет", заяви Матов. 

Какво представлява трилемата на блокчейн и има ли решение?   

Според Филип Матов, основният проблем, който блокчейн платформите се опитват да решат в момента, е да запазят едновременно три основни свойства на мрежата - да бъде сигурна, да бъде децентрализирана и да може да увеличава мащаба си.

До този момент не е имало възможност и трите елемента да бъдат развити максимално и винаги трябва да се направи компромис с поне един от тях. 

"Мрежите на Ethereum и Bitcoin, например, са сигурни и децентрализирани, но от чисто технологична гледна точка не е възможно да извършват по повече от 30-40 трансакции на секунда. Докато мрежите на Visa и Mastercard извършват по над 100 000 трансакции в секунда", обяснява Матов. 

Най-серозната битка в света на блокчейн в момента е коя компания ще успее да постигне подобен мащаб на трансакциите, като, по думите му, този технологичен скок може да се осъществи още тази година. 

Кога криптовалутите ще станат масови?   

Един от основните начини да се "масовизират" крипто инвестициите е да се повиши сигурността, както и да бъдат приети съответните регулации. 

"Голямата трагедия на всеки нов инвеститор в сферата на криптовалутите е, че може да попадне в различни негативни сценарии - може да е прав за дългосрочното развитие на технологията, но да избере грешен проект или да стане обект на хакерска атака, да вложи парите си в централизирана борса, като фалиралата FTX и др.

Тъй като в момента няма регулации, един централизиран посредник или борса трябва да извършва едновременно работата на посредник и на клирингова къща, което съсредоточава много правомощия на едно място и създава предпоставка за злоупотреби", смята Матов. 

Той каза още, че европейският регламент за търговията с крипто активи MiCa се очаква да влезе в сила до края на тази година. По този начин Европа излиза с една стъпка напред, в сравнение със САЩ и останалите развити икономики по отношение на регулациите в крипто сферата.

Според Матов, този регламент ще реши много от проблемите на пазара и ще осигури още едно ниво на сигурност. 

Той каза още, че много хора грешно интерпретират свойствата на крипто активите като "валути" в пълния смисъл на думата. Според него, това са по-скоро ресурси, които подсигуряват функционирането на блокчейн платформите - нещо като петрола за автомобилите. 

"Те са инструментът, необходим да извършваме децентралицирани трансакции, базирани на блокчейн. От нас зависи как ще използваме тази технология.

Но причината да се занимавам с тази индустрия е защото вярвам, че тя може да осигури някаква форма на свобода от големите централизирани структури за съхранение на данни и на техния обмен", заяви още изпълнителният директор на Belayer.