Правителството на Белгия планира да ускори развитието на европейската блокчейн инфраструктура по време на своето председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва в началото на 2024 г.

Предложението има за цел да улесни сигурното съхранение на официални документи, като шофьорски книжки и права на собственост, пише Coin Telegraph.

Разработването на паневропейска публична блокчейн инфраструктура е сред четирите приоритета на предстоящото председателство на Белгия, заяви министърът на цифровизацията на страната Матю Мишел.

Останалите три инициативи ще поемат въпросите на изкуствения интелект, онлайн анонимността и уменията, необходими за цифровата икономика.

Мишел предлага рестартиране на проекта за европейска инфраструктура за блокчейн услуги (EBSI), който беше създаден от Европейската комисия през 2018 г. в сътрудничество с Европейското блокчейн партньорство, включващо 27-те държави-членки на ЕС плюс Норвегия и Лихтенщайн.

"Това е технически проект. Но ако искаме да изградим обща инфраструктура, тя трябва да стане европейски и политически проект", смята Мишел. 

Обновеният EBSI ще бъде преименуван на Europeum и ще се използва за различни цели на публичната администрация, като проверка на шофьорски книжки и други документи на територията на целия Европейски съюз.

Според Мишел, проектът може също така да подкрепи инфраструктурата на бъдещото дигитално евро.

По думите му, е важно да се използва публичен блокчейн, разработен от страните-членки на ЕС, а не алтернативите на частни компании.

„По отношение на сигурността, прозрачността и поверителността, блокчейн системата може да върне контрола на гражданите върху данните, които им принадлежат“, казва още белгийският министър на дигитализацията. 

До момента Италия, Хърватия, Полша, Португалия, Словения, Люксембург и Румъния вече са се присъединили към плана Europeum. Централният офис на проекта ще бъде в Белгия.

Процесът на регулаторна консолидация около крипто и блокчейн се движи стабилно. В началото на ноември 47 национални правителства издадоха съвместен ангажимент за бързо транспониране на Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) – нов международен стандарт за автоматичен обмен на информация между данъчните власти – в техните национални правни системи.