Известен като зеленото сърце на Италия заради гористите си хълмове и липсата на излаз на море, регионът Умбрия, разположен в централната част на страната, е на път да се превърне и в туптящото й сърце, благодарение на новата си туристическа атракция.

Нов пешеходен мост е най-високият по рода си в Европа – той е надвиснал на 175 метра над пропаст.

Съоръжението свързва две красиви като картинка село. Едното от тях е Селано - средновековно населено място, намиращо се на около час югоизточно от регионалната столица Перуджа. Монтесанто пък е селце, разположено от другата страна на река Виги в долината Валнерина.

Разходката – дълга малко под километър, отнема около 30-45 минути.

Адреналинът обаче не идва само от висенето над пропастта – или от наклона от 68 метра, издигащ се към Монтесанто. Така нареченият Ponte Tibetano („тибетски мост“) добавя допълнителна тръпка със своите отделни греди, посочва CNN.

Ако поставите крака си в грешна позиция на някоя от 1000-те стъпки, които трябва да извървите по него, нещата могат да загрубеят. Затова са предвидени допълнителни обезопасителни колани, с които посетителите се прикрепват към съоръжението през цялото време.

Кметът на Селано Атилио Губиоти казва пред италианския вестник Corriere della Sera, че идеята е „да се съживи районът и да се предотврати обезлюдяването“.

Източна Умбрия, в която се намира мостът, беше в основата на поредица от опустошителни земетресения в Централна Италия през 2016 г.

Някои населени места в района, като Кастелучио – земеделско село на границата със съседния регион Марке, бяха напълно унищожени, като местните жители все още не могат да се върнат по домовете си. Губиоти изразява надежди, че мостът ще донесе нов бизнес в района.

Съоръжението, отворено за католическия Великден, който тази година се падна на 31 март, приема максимум 90 посетители на едночасов интервал. В момента резервациите са отворени до 5 май. Билетите са налични онлайн.

Посетителите трябва да носят подходящи обувки и да са високи над 120 см.

По очевидни причини лошото време може да затвори моста. Но ако това се случи, има още забавления в района. Селано, например, е част от Borghi più belli d’Italia – група от изключително красиви италиански села.