Северният полюс - най-северната точка на Земята, не предлага много разнообразие по отношение на релеф и климат. Но тази далечна плаваща ледена пустиня крие много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

The Daily Mail представя 12 удивителни факта за тази очарователна част от земята, кацнала на върха й.

1. Няма часова зона

Северният полюс няма часова зона. На него няма постоянно човешко присъствие. Слънцето изгрява през март и залязва само веднъж годишно - през септември, така че часът няма никакво значение.

Арктическите учени и изследователи обикновено използват часовата зона на страната, към която принадлежи тяхната станция.

2. На Северния полюс няма земя

На Северния полюс няма земя - той е изцяло изграден от постоянно движещ се лед, плаващ на върха на Северния ледовит океан.

Според Националната служба за сателитни данни и информация за околната среда, през последните четири десетилетия учените отчитат намаляване на дебелината на арктическия морски лед както през летните, така и през зимните месеци.

3. Това не е най-студеното място на Земята

Въпреки че е най-северната точка на планетата, Южният полюс е значително по-студен от Северния. Средната годишна температура на Северния полюс е минус 40 градуса по Целзий през зимата, в сравнение с Южния полюс, където се движи около минус 60 градуса, според AE Expeditions.

Има различни причини за мразовитостта на Антарктида, включително това, че има много студени ветрове, които действат като бариери за топлия въздух, както и изобилието от сняг и лед, разположени на върховете на огромни планини.

На места ледът е с дебелина около пет километра. Арктика, от друга страна, има водни площи, които помагат за затопляне на въздуха.

4. Можете да посетите Северния полюс

Въпреки че е недостъпен през по-голямата част от годината, възможно е да посетите Северния полюс. Туристическите компании предлагат круизни пакети до Арктика през юни и юли, когато времето е най-топло.

Според Swoop Arctic, пътуването с ледоразбивач от руското пристанище Мурманск е любимият маршрут за повечето посетители. Туристическата компания предлага шепа ледени пътувания годишно през летните месеци. Те обаче не са евтини – цената им стартира от $34 000.

5. Трудно е да се изследва

Тъй като Северният полюс е изграден от постоянно плаващ лед, за учените и изследователите е трудно да го изследват, отбелязва National Geographic Society. Няма постоянна площадка, на която да се постави оборудване.

Най-последователните изследвания на Северния полюс идват от пилотирани плаващи изследователски станции.

6. На Северния полюс има живот

Докато плаващият лед затруднява оцеляването на животните, има арктически лисици и полярни мечки, които живеят върху леда.

Според National Geographic, подводната екосистема е много по-разнообразна. Няколко вида риби живеят на Северния полюс, включително арктическата треска, която е в изобилие.

Други същества, забелязвани в района, включват китове и тюлени, както и разнообразие от мигриращи птици, включително снежната овесарка и арктическата рибарка.

7. Всяка година има маратон на Северния полюс

Бегачите може да настинат, участвайки в „най-готиния маратон в света“. Състезателите са изложени на „екстремни температури под нулата, за да финишират след бягане на разстояние от 42.195 км (в една от най-отдалечените части на планетата“, се казва на уебсайта на събитието.

Участниците плащат впечатляваща такса от €46 500, за да бягат по арктическите ледени блокове в състезанието следващата година. В цената се включва и пътуването.

8. Не е домът на Дядо Коледа

Въпреки че се твърди, че вълшебната работилница на Дядо Коледа се намира на Северния полюс, тя, всъщност, е разположена във Финландия. Можете да посетите „официалния роден град на Дядо Коледа“ всеки ден от годината в снежния Рованиеми.

9. Двама изследователи претендират да са открили Северния полюс

Откриването на Северния полюс е изпълнено с противоречия, тъй като двама изследователи твърдят, че постижението е тяхно.

Изследователите на Арктика Фредерик Кук и Робърт Пири се връщат от експедиции на Северния полюс през 1909 г. И двамата твърдят, че са били първите, достигнали най-северната точка на света.

Кук твърди, че е открил Северния полюс през 1908 г. - година по-рано, отколкото Пири посочва, че го е посетил. Time.com отбелязва, че Пири публично обвинява Кук в лъжа, предизвиквайки безпрецедентен скандал в историята на изследователите.

Кой пръв е достигнал Северния полюс не е ясно и до днес, но според публикация в блога на Националния архив на Великобритания, на него първи стъпва през 1926 г. норвежкият изследовател Руал Амундсен. Това е и първият човек, достигнал Южния полус. Над него той прелетява с дирижабъл.

10. Северният полюс не е собственост на нито една държава

Според международното право, Северният полюс и Северният ледовит океан в близост до него не са собственост на никоя държава - Северният полюс не е земя и следователно не е държава или територия сам по себе си.

Въпреки това, руснаците се опитват да предявят претенции през 2007 г., поставяйки титаниев руски флаг на морското дъно на 4000 м под Северния полюс. За целта използват подводници.

Граничещите държави могат да претендират за ресурси, намиращи се на 200 морски мили от техния бряг съгласно договор, наречен Конвенция на ООН по морско право.

11. Най-близкият град е Longyearbyen

Лонгирбюен е най-близкият град до Северния полюс - на 1316 км. Той се намира в норвежкия архипелаг Свалбард, между континентална Норвегия и Северния полюс.

2400-те жители, които обитават малкото селище, са свикнали на крайности. Според уебсайта му, климатът е „суров и непредсказуем“, а през по-голямата част от годината е пълна тъмнина.

Има само един магазин за хранителни стоки и университет с 300 студенти, всички от които преминават задължително обучение за боравене с огнестрелно оръжие, за да се предпазят от скитащите в района полярни мечки.

12. На Северния полюс всяка посока е юг

Ако стоите на Северния полюс, вие сте в най-северната точка на Земята. Няма значение накъде гледате - всяка посока е юг.