В най-южния край на планетата се намира една от най-масивните земни маси в света - замръзналото царство Антарктида.

Това е най-малко населеният континент на Земята - и едно от най-необяснимите места, пише Daily Mail.

Следващите 20 факта трябва донякъде да повдигнат булото на мистерията около него. Те са съставени от главния учен д-р Верена Мералди и постоянния експерт по Антарктика Тудор Морган от Hurtigruten Expeditions, за да отбележат 20-ата годишнина от първото плаване на приключенска круизна линия до ледения континент, посочва Daily Mail.

Първият човек, стъпил на Южния полюс, е Руал Амундсен

Руал Амундсен е норвежки изследовател, който за първи път забива флага на страната си на Южния полюс през декември 1911 г. Той изпреварва британците с един месец.

Антарктида е най-ветровитото място на Земята

Учените, изследващи тази южна суша, съобщават за скорости на вятъра, които достигат до 320 км в час. Географията и климатът на континента й осигуряват така наречения катабатичен вятър, който се образува при движението на въздуха надолу по склон.

В Антарктида планинската верига, съчетана с големи равни пространства, създава благоприятна комбинация за образуването на вятър.

Първият човек, роден в Антарктида, е аржентинецът Емилио Маркос Палма

Като начин да претендира за суверенитет над част от континента, Аржентина изпраща там бременна майка през 1977 г., за да може тя да роди детето си на част от оспорваната територия. До момента на континента са се родили 11 бебета.

Можете да изпратите пощенска картичка до Penguin Post Office

Порт Локрой, на остров Гудиър, е домът на най-южната обществена пощенска служба в Обединеното кралство, известна като Пощенската служба на пингвините.

Тя се управлява от Тръста за антарктическо наследство на Обединеното кралство, като всяка година се изпращат около 70 000 картички в над 100 държави.

Антарктида е била топла колкото Мелбърн

Преди четири милиона и половина години Антарктика е била топла и покрита с палми. За разлика от тогава, през 1983 г. най-ниската температура, регистрирана някога на Земята, е измерена на континента – минус 89.2 градуса.

Metallica изнася концерт в Антарктида

На 8 декември 2013 г. Metallica изнася концерт в Антарктика, което я превръща в първата група, свирила на всичките седем континента в рамките на една година.

Антарктика е дом на езеро, което не може да замръзне

Дълбокото езеро в Антарктика е толкова солено, че не може да замръзне дори при температури от минус 15 градуса по Целзий. Водите му са 10 пъти по-солени от океана, конкурирайки се с Мъртво море.

Pixabay

Няма антарктическа часова зона

Антарктика няма собствена часова зона. Над по-голямата част от континента има шест месеца постоянна дневна светлина през лятото и шест месеца тъмнина през зимата, така че времето изглежда относително.

Учените и изследователите са склонни да остават в часовата зона на страната, към която принадлежи тяхната станция.

Антарктида е единственият континент без влечуги

Влечугите разчитат на околната среда, за да поддържат температурата си, така че е просто невъзможно да обитават Антарктика.

Там обаче има антарктически „ледени риби“, които нямат червени кръвни клетки (обикновено необходими за пренасяне на кислород) и са призрачно бели на вид.

На Антарктида има призрачна планинска верига

Изцяло погребани под дебелия антарктически лед, планините Гамбурцев се простират на повече от 1200 километра във вътрешността на континента. С най-високите върхове около 2800 м, те са около една трета от размера на най-високия връх на Земята: Еверест.

Пирин - най-старият национален парк в България

В Антарктида има 300 незамръзнали езера

В такъв студен климат бихте очаквали сладката вода да замръзне, но в Антарктика има приблизително 300 езера, които не могат да замръзнат, тъй като са под земята и водите им да над 0 градуса поради топлината от земното ядро.

Антарктика се разширява до два пъти размера си през зимата

През зимата Антарктическо море напредва от континента с около 100 000 квадратни километра на ден, като, в крайна сметка, удвоява размера на Антарктика, преди да се стопи отново през лятото.

В Антарктида има "кървав" водопад

В отдалечен ъгъл на Антарктида се намира ледник, който „кърви“. Тъмночервената вода на Кървавия водопад е наблюдавана за първи път през 1911 г., но едва през 2017 г. учените откриват причината.

Водата, изтичаща от ледника Тейлър, идва от подледниково езеро с високо съдържание на сол и окислено желязо, което придава на водопада кървав оттенък.

Континентът съдържа около 90 процента от леда на Земята

Антарктида е два пъти по-голяма от Австралия, а най-големият регистриран айсберг е по-голям от Ямайка - 11 000 квадратни километра. Ледът се равнява на около 75 процента от световната прясна вода.

Има дори активен вулкан

Антарктида е дом на връх Еребус - най-южния активен вулкан в света, както и на единствените известни "езера от лава", които са задържали течна магма в продължение на векове, въпреки студените условия на континента.

На южния полюс всяка посока е север

Ако стоите на Южния полюс, вие сте в най-южната точка на Земята. Така че всяка посока е на север.

Или е много слънчево, или много тъмно в продължение на шест месеца

Поради наклона на Земята слънцето не изгрява над Антарктида от пролетното до есенното равноденствие, което означава, че континентът остава тъмен през целия зимен сезон.

Обратно, през летните месеци слънцето не залязва, което пък означава, че континентът получава повече слънчева светлина от екватора през този период.

Американски учен е първият и единствен човек, намерил съвпадение на Tinder в Антарктика

В една студена и самотна декемврийска нощ американски учен, който провежда изследвания на Антарктида, решава да влезе в Tinder за забавление. Иска да види дали има жени на ледения, самотен континент.

След като ученият разширява радиуса на местоположението на приложението, той намира друг изследовател, плъзва надясно и няколко минути по-късно има съвпадение.

Антарктида е пустиня, в която ще откриете най-сухото място на Земята

Най-сухото място на Земята се намира в район на континента, наречен Сухите долини, където не е валяло дъжд от почти два милиона години. Освен това, поради ниското количество валежи, Антарктика е класифицирана като пустиня.

На континента живеят седем вида пингвини

Pixabay

На ледения континент могат да се намерят седем вида пингвини. Генту са най-бързите във водата, където достигат скорост от  света на пингвините. Въпреки че не са силни бегачи, те могат да излетят във водата. При гмуркане е известно, че достигат скорост до 35 км в час.