Пилотите на изтребители се упражняват да се качват скоростно в своите самолети, за да могат да излетят за минути, ако възникне военна заплаха. Но какво правят, когато врагът е майката природа? В една японска военновъздушна база те излизат на улицата.

Земетресението с магнитуд 7.4 по скалата на Рихтер край Тайван миналата седмица предизвика предупреждение за цунами в Окинава.

Това наложи военновъздушната база на японската армия Naha, разположена на малка надморска височина в едноименното летище на югозападния бряг на острова, да премести дузина изтребители F-15J на двулентов път, намиращ се на по-високо място.

Изображения на базата, публикувани в социалните медии, показват нещо като задръстване на изтребители, като дузината самолети заемат голяма част от пътя.

Армейски говорител казва пред CNN, че поставянето на бойни самолети на пътно платно, а не на писта, е нещо, което се практикува, така че може да се направи бързо. „Отне 15 до 20 минути, за да преместим 12 бойни самолета благодарение на тренировките за евакуация“, допълва той.

F-15J - вариант на проектирания от САЩ F-15, е „основната опора“ на японските военновъздушни сили, според Министерството на отбраната на страната.

Двумоторните самолети, които струват около 30 милиона долара всеки, тежат около 25 тона, размахът на крилата им е 13.1 метра, а дължината - почти 19.4 метра.

Те могат да летят със скорост 2.5 пъти по-висока от тази на звука, но след предупреждението за цунами се делокират с помощта на самолетни влекачи. След като сигналът за опасност е отменен, те се връщат в базата.

Японската армия не е единствената, засегната от земетресението миналата седмица. Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че осем от бойните му самолети - шест F-16 и два F-5, са претърпели щети по време на труса.

„След проверка се оказа, че те не засягат целостта на самолета и могат да бъдат поправени веднага. Бойната готовност не е нарушена“, посочват от министерството. Ремонтът им вече е приключил.

Земетресението - най-силното в Тайван от 25 години, уби най-малко 13 души и рани повече от 1100.