Общата зърнена реколта в 27-те държави от Европейския съюз (плюс Обединеното кралство) тази година се очаква да достигне 295.5 милиона тона, което е малко по-малко от предишната прогноза за 296.5 милиона тона, но е над 292.4-те милиона тона, събрани през 2023 г.

Това показват данните на Европейската асоциация за търговия със зърнени култури и други селскостопански стоки Coceral, цитирани от All About Feed. 

Производството на пшеница (без т. нар. твърда пшеница, или дурум, която се използва за производството на паста) се очаква да бъде 134.1 млн. тона спрямо 139.4 млн. тона в декемврийската прогноза. Миналата година бяха събрани 140 млн. тона.

Рекордните валежи в края на миналата година са оказали голямо влияние върху сеитбата на есенни зърнени култури, като пшеница и ечемик, във Франция, Германия, Обединеното кралство, Балтика и Полша, докато, от друга страна, производството на Испания ще се увеличи значително спрямо 2023 г.

Производството на ечемик в ЕС и Обединеното кралство през 2024 г. сега се очаква да достигне около 61.2 милиона тона, което е увеличение спрямо прогнозираните 58.6 милиона тона през декември и спрямо 55.7 милиона тона, събрани през 2023 г.

Дания, Финландия и Испания ще имат по-добри реколти от ечемик, отколкото през 2023 г., докато перспективите за повечето страни в Северозападна Европа са по-лоши.

Предварителните данни за царевичните култури сега се оценяват на 64.3 милиона тона, което е увеличение от 63.7 милиона тона, прогнозирани през декември и спрямо реколтата за 2023 г. от 62.5 милиона тона, казва Coceral.

Реколтата от рапица в ЕС и Великобритания се прогнозира да възлезе на 20.2 милиона тона (20.3 милиона тона в предишната прогноза), което е спад от миналогодишните 21.3 милиона тона.

Спад при есенниците

Данните от някои европейски страни сочат силен спад на площите със есенни зърнени култури поради продължаващото лошо време.

Във Франция, според последната оценка на статистическата служба Agreste, площта със зимни зърнени култури за реколта през 2024 г. е 6.2 милиона хектара, което е с 500 000 хектара по-малко от предходния сезон.

Голяма част от фермерите са били принудени вместо това да сеят пролетни култури. В много случаи обаче това също е проблематично поради наводнената в много райони земя.

В Обединеното кралство последната оценка за площта със зимна пшеница е 1463 милиона хектара, което е с 15% по-малко от 2023 г., като зимният ечемик е намалял с 22%, до 355 000 хектара.

Последният доклад на местната земеделска служба за състоянието на културите показва, че само 33% от зимната пшеница, 38% от зимния ечемик и 37% от зимния овес са в добро или отлично състояние. 

Тези оценки са много по-ниски от миналогодишните и дори под нивата от март 2020 г. За тези, които имат достъп до земя, как да насочат вложените ресурси е голямо предизвикателство, на фона на несигурния потенциал за добив, пише още изданието.

Освен това земята все още е твърде влажна, сеитбата се забавя и някои площи остават напълно неподходящи.

В Германия фермерите отглеждат 5.9 милиона хектара есенни зърнени култури - най-ниската площ в историята и за първи път по-малко от 6 милиона хектара, казва Deutsche Raiffeisenverband.

Площта със зимна пшеница е намаляла от 2.8 милиона хектара миналата година до 2.6 милиона хектара през 2024 г., което е спад от 7.3%.

Отделянето на повече земя за строителство, както и загубата на земеделска земя за големи паркове със слънчеви панели, са основните причини за този спад. Експертите оценяват общо производство на есенници от 41 милиона тона, или с 3.5% по-малко от предходния сезон.