Над 100 фирми си сътрудничат с Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София за провеждане на обучения на учениците чрез практика в реална работна среда.

Училището е едно от първите и най-успешни в дуалното обучение. То започва да го прилага още с въвеждането на модела в България през 2016 г. В момента в „Хенри Форд“ има 550 ученици в тази форма. Те са в 11 и 12 клас.

Единадесетокласниците прекарват три дни седмично в училище, а през останалите два дни развиват практически опит и умения на място във фирмата. В 12 клас учениците са два дни седмично в класната стая и три дни във фирмата.

„Изключително добре е прието това от работодателите, защото в рамките на две години те имат възможност да наблюдават учениците, които са в дуална форма и да преценят на кого от тях да предложат, след като завърши, да остане да работи във фирмата“, обясни директорът на училището Таньо Стойчев.

Такъв е случаят с ученици от гимназията, които веднага след завършването си са приети на работа в голям автомобилен сервиз, в който са преминали дуалното си обучение.