Независими компании, предлагащи интернет браузъри в Европейския съюз, отчитат скок на потребителите в първия месец, след като законодателни промени в ЕС принудиха Google, Microsoft и Apple да улеснят преминаването на потребители към конкурентни продукти.

Това сочат данни, предоставени на Reuters от шест компании.

Ранните резултати идват, след като Законът за дигиталните пазари на ЕС, който има за цел да премахне нелоялната конкуренция, влезе в сила на 7 март, принуждавайки големите технологични компании да предложат на потребителите на мобилни услуги възможността да избират от списък с налични уеб браузъри от "екран за избор."

Браузърите представляват софтуер, който позволява на потребителите да се свързват с интернет и традиционно се предлагат от големите технологични компании, като Apple и Google, безплатно в замяна на проследяване на това кои уебсайтове посещават те и продажбата на реклами, които им се предлагат.

При мобилните устройства с операционна система Android използваният браузър по подразбиране е Chrome, докато при телефоните iPhone това е Safari, което ги прави водещите браузъри на пазара.

Базираната в Кипър Aloha Browser информира, че потребителите ѝ в ЕС са скочили с 250% през март, като това е една от първите компании, които предоставят информация за месечно увеличение на потребителите след влизането в сила на новите регулации.

Основаната през 2016 г. Aloha, която се представя като фокусирана върху поверителността алтернатива на бразуърите на големите технологични гиганти, има средно 10 милиона потребители месечно и печели посредством платени абонаменти, а не продава реклами чрез следенето на онлайн дейността на потребителите.

"Преди ЕС беше четвъртият ни най-голям пазар, а сега вече е вторият," казва пред Reuters главният изпълнителен директор на Aloha Андрю Фрост Мороз.

Норвежкият браузър Vivaldi, германският Ecosia и щатският Brave също отчитат увеличение в броя на потребителите след влизането в сила на новите регулации.

Базираният в САЩ DuckDuckGo, който има около 100 милиона потребители, както и най-големия му конкурент – норвежкият Opera, също могат да се похвалят с увеличение на потребителите, но казват, че пускането на екрана, който предоставя възможността за избор, все още не е завършено.

"Отчитаме рекорден брой потребители в ЕС в момента," казва Ян Стандал, вицепрезидент на Opera, който има над 324 милиона потребители в световен мащаб.

Избраните

Съгласно новите правила в ЕС, производителите на мобилен интернет трябва да показват екран за избор, от който потребителите могат да избират браузър, търсачка и виртуален помощник при настройването на телефоните си.

Преди това технологични компании, като Apple и Google, зареждаха телефоните с настройки по подразбиране, които включват предпочитаните от тях услуги, като гласовия помощник Siri за iPhone. Промяната на тези настройки изискваше по-сложен процес.

Apple вече показва възможност на избор на до 11 браузъра в допълнение към Safari в екраните за избор, подбрани за всяка от 27-те страни от ЕС, като ще обновява тези екрани веднъж годишно за всяка държава.

DuckDuckGo и Opera се предлагат в списъка на Apple във всичките 27 държави, докато Aloha фигурира в 26, Ecosia в 13, а Vivaldi в 8.

Google в момента показва възможностите за избор на браузър на устройствата, произведени от компанията, посочвайки, че новите устройства с Android на други компании също ще показват екрани за избор в идните месеци.

Тъй като телефоните iPhone имат по-голям пазарен дял от брандираните телефони на Google, ръстът при по-малките браузъри в момента идва за сметката на Safari.

От Opera казват, че повечето от положителните тенденции са от хора, които задават Opera като браузър по подразбиране на своите телефони iPhone.

Предлагащите браузъри компании обаче разкритикуваха начина, по който Apple и Google пускат новите функционалности, които те описват като бавни и тромави и според тях забавят мигрирането на мобилните потребители към нови браузъри.

Mozilla, която притежава браузъра Firefox, изчислява, че едва 19% от потребителите на iPhone в региона са получили актуализация, която е изглеждала доста по-бавна от предишни ъпдейти, казват от компанията.

При телефоните iPhone потребителите могат да видят екрана за избор, само когато изберат Safari, след което им се показва списък с браузъри без допълнителна информация, казва Йон Стефенсон фон Тецхнер, главен изпълнителен директор на Vivaldi.

"Процесът е толкова сложен, че за потребителите е най-лесно да изберат Safari или евентуално някакво друго известно име," казва още той.

Усложненият дизайн накара Европейската комисия да започне разследване за несъответствие по отношение на това дали Apple пречи на потребителите наистина да упражняват избора си на услуги.