Общо около 60 000 българи живеят днес в Кипър. Полетите на една от нискотарифните компании в последните години увеличиха и българските туристи на острова. С нея можем да посетим Пафос, който е четвъртият по големина град в страната.

Той е родният град на гръцката богиня на любовта Афродита и част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Кои са основните забележителности, които трябва да посетим, докато сме в Пафос?

Зоологическата градина

При положение че сте с деца, задължително е да се отбиете в зоологическата градина. Макар билетите да са с цени от 17.50 евро за възрастни и 9.50 евро за деца, ще останете очаровани. Мъниците ви могат да хранят рибки, да се снимат с лемури или да хранят слонове. 

Изключително богатото разнообразие от животни също ще ви впечатли, като може да видите крокодили, лъвове, змии, камили, тигри, маймуни и други.

Гробницата на царете

На английски Archaeological Site of the Tombs of the Kings, тя представлява некропол, който от 1980 г. е част от световното наследство на ЮНЕСКО. 

Таксата му за посещение е 2.50 евро на човек. Тъй като е на открито, високите температури през лятото я правят подходяща за посещение сутрин.

Скалата на Афродита (Aphrodite’s Rock)

Намира се на около 30 минути с кола или автобус от центъра на града. Според митологията, именно там се е родила Афродита. Потокът от туристи е толкова голям, че трудно ще намерите място за паркиране около обяд или следобед. 

Плажът е един от най-красивите, поради което винаги е пренаселен.

Замъкът Пафос

Замъкът е бил византийско укрепление и през годините е преустрояван и използван като затвор и склад.

От него се откриват невероятни гледки към пристанището, както и множеството заведения и ресторанти наоколо. Билетът ще ви струва 2.50 евро на човек.

Водопадите и баните на Адонис 

Една от забележителностите, които е задължителна за посещение, макар че се намира на около 40 минути с кола от центъра. Въпреки неравностите, пътят е проходим за всякакви автомобили.

Невероятните водопади, статуите на различни божества и спокойствието ще допаднат на мнозина. За останалите – може да покарате АТВ срещу допълнително заплащане. 

Билетът ще ви струва 10 евро за деца и 15 за възрастни. От водопадите наблизо се намира и един от най-красивите плажове в района - Coral Bay.

При посещение в Пафос се препоръчва наемането на кола от летището или използването на градски транспорт.