Китайски автопроизводители и транспортни компании поръчват рекорден брой плавателни съдове за транспорт на автомобили вследствие на бума в износа на електрически коли от страната.

В резултат, Китай е на път да се сдобие с най-големия флот от такива кораби до 2028 г., информира Reuters.

Страната в момента разполага с осмия най-голям флот от 33 кораба, които транспортират автомобили, показват данни на консултантската компания Veson Nautical. Япония може да се похвали с най-големия флот от 283 кораба, следвана от Норвегия (102), Южна Корея (72) и Остров Ман (61).

Китайски компании обаче са поръчали 47 кораба, което съставлява една четвърт от всички поръчки в световен мащаб.

Сред купувачите са SAIC Motor, Chery Automobile и гигантът в производството на електромобили BYD, както и транспортни компании, като COSCO и China Merchants от името на китайски автопроизводители.

"След като тази армада бъде доставена на Китай, контролираният от страната флот от кораби за транспорт на автомобили ще скочи от настоящите 2.4% до 8.7%," казва анализаторът на Veson Андреа де Лука.

"Очакваме да станем свидетели на създаването на нови търговски маршрути, почти изключително за китайските производители на оригинално оборудване (автопроизводители)," допълва експертът.

Скокът в поръчките облагодетелства най-много китайските корабостроителници, които са получили 82% от поръчките в световен мащаб, показват данните.

На фона на намаляващата цените конкуренция, предпазливите по отношение на разходите потребители и слабата икономика, автопроизводители засилиха разрастването си към пазари, на които автомобилите им имат по-високи цени, отколкото у дома.

Миналата година Китай изпревари Япония като най-големия износител на коли.

Само BYD е изнесла над 240 000 автомобила през 2023 г., което представлява около 8% от глобалните ѝ продажби, като планира да изнесе до 400 000 тази година.

Чуждестранни компании, като Tesla и Volkswagen, също разшириха производството в Китай за износ, за да се възползват от рентабилната верига на доставки на страната.

Нарастващите транспортни разходи и подкрепата на местните власти убедиха автопроизводители сами да закупят кораби. До края на 2023 г. дневният разход за наемането на кораб с капацитет за 6 500 автомобила достигна 115 000 долара - над седем пъти повече от средните цени през 2019 г., показват данни на консултантската компания Clarkson.

Ръстът в износа обаче накара САЩ и ЕС да обвинят Китай в опити да се справи с излишния индустриален капацитет, като наводни техните пазари с продукти на ниски цени.

От правителството казват, че фокусът върху капацитета е погрешен и че подценява иновациите и надценява държавната подкрепа за стимулиране на растежа.

Рискът за излишен капацитет е висок и при корабостроенето, казва Ксъ Тиандзън, старши икономист в Economist Intelligence Unit, като Китай е обичайната мишена, когато някой трябва да бъде обвинен.

Въпреки всичко, "остават някои ниши, в които пазарът вероятно не е наситен, като товарните кораби," казва той.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази опасения относно свръхкапацитета по време на четиридневното си посещение в Китай.

Междувременно, министърът на търговията на Китай Уанг Уънтао е на посещение в Европа, където вероятно ще обсъди разследването на Европейската комисия във връзка с това дали произведените в Китай електромобили се възползват несправедливо от държавни субсидии.