В началото на тази година един огромен кораб натовари над 5000 електрически автомобила от две пристанища в Северен и Южен Китай. Пет дни по-късно той премина през Сингапур и Индия. а крайната му дестинация е Европа, където ще бъдат продадени повечето коли.

Името на кораба е BYD Explorer No.1 и е първият от огромния флот, който китайският производител на електрически превозни средства BYD изгражда в момента.

Проектът отразява амбицията на китайската компания да създаде морски бизнес, който подкрепя новата ѝ роля в световната търговия с автомобили, пише изданието на Мазачузетския технологичен институт MIT Technology Review.

BYD, основана от китайския изследовател в областта на металургията на име Уанг Чуанфу през 1995 г., започва дейността си с производството на малки батерии за мобилни устройства.

По-късно разширява бизнеса си до производство на автомобили и в крайна сметка - комбинира тази експертиза, за да се насочи към пазара на електрически превозни средства. 

За две десетилетия компанията става най-големия производител на електромобили в Китай, а през 2023 г. е и световен лидер. 

BYD предлага много опции, вариращи от достъпни седани до луксозни SUV модели, като в същото време се радва на нарастващ апетит към тях в чужбина. През 2023 г. BYD е изнесла над 240 000 превозни средства спрямо 55 000 през 2022 г. 

Автомобилният концерн обаче се натъква на сериозна пречка - за да получи най-голяма финансова полза от своята популярност в чужбина, той трябва да се разшири отвъд търговията с автомобили и да навлезе в бизнеса с корабоплаването.

Недостиг на кораби-автовози

Обикновено за превозването на автомобили по море се използват т. нар. RORO плавателни съдове (от англ. roll-on/roll-off).

За разлика от обикновените товарни кораби, които използват кранове за повдигане на товара и поставянето му на борда, RORO корабите имат рампи, които позволяват на превозните средства да се движат директно и правят целия процес много по-лесен.

Тези кораби обаче са в недостиг през последните няколко години. Докато старите плавателни съдове излизат от употреба, поръчките за нови кораби намаляха заради финансовата криза от 2008 г. и надграждането на цялата индустрия към по-екологични горива, оставяйки сериозен дефицит на пазара. 

Освен това повечето автомобилни компании имат дългогодишни взаимоотношения с корабни фирми или притежават собствена корабна флотилия.

Японските производители на автомобили, като Nissan и Toyota, например, имат собствени RORO кораби, които могат да превозват десетки хиляди коли.

Но китайските кораби за превоз на автомобили представляват само 2.8% от глобалния капацитет за корабоплаване, оставяйки на местните производители малко възможности за морски превоз. 

В резултат на това достъпът им до подходящи кораби стана непосилно скъп. Според изследователското поделение на транспортната компания Clarksons Research, цената за наемане на кораб за превоз на автомобили за един ден е скочила до 115 000 долара през 2023 г.

Това е исторически връх и близо до седем пъти над средната цена преди пандемията от COVID-19. 

Новото търсене за доставка на автомобили идва предимно от Китай. Страната е на път да се превърне в най-големия износител на автомобили в света, а може и вече да е придобила този статут, но официалните данни за 2023 г. все още не са публикувани.

Поднебесната империя изнася комбинация от традиционни бензинови и дизелови автомобили, електрически коли, произведени от китайски компании, както и моделите на Tesla, произведени в завода на компанията в Шанхай. 

Недостигът на капацитет за превоз е това, което пречи на местната индустрия да ускори своята експанзия. 

Самостоятелни решения 

Ето защо китайските автомобилни компании започват да формират свои собствени корабни предприятия.

Новината, че BYD иска да закупи или наеме кораби, беше съобщена за първи път от Lloyd’s List в края на 2022 г. През декември същата година компанията промени корпоративната си регистрация, за да включи към нея бизнеса с международни превози на товари и управление на кораби.  

Плаватебният съд BYD Explorer No.1 беше доставен в началото на тази година.

Корабът, който може да превозва 7000 автомобила едновременно, е официално регистриран от Zodiac Maritime - британска компания, контролирана от израелския корабен магнат Еял Офел, а BYD го е наела за определен период от време. 

Китайската компания планира да добави още седем кораба към флота си през следващите две години и да позволи на други производители да изнасят своите превозни средства, използвайки нейните плавателни съдове. 

За първото си плаване корабът превозва над 5000 автомобила BYD и се насочва към пристанищата на Влисинген в Нидерландия и Бремерхафен в Германия, според китайската държавна медия Xinhua.

BYD не е единственият китайски автомобилен производител, който предприема този ход. Държавната компания SAIC Motor е продала 1.2 милиона превозни средства в чужбина през 2023 г., 24% от които са електромобили.

През 2021 г. тя сформира дъщерно дружество за корабоплаване, а най-новият ѝ RORO кораб, който е най-големият по рода си и е способен да превозва 7600 автомобила, също отплава за първи път през януари. Подобно на BYD Explorer No.1, и той отива в Европа.

BYD обяви, че ще добави и технология за съхраняване на енергия към своите плавателни съдове. Повечето от по-новите кораби могат да се захранват или с традиционно гориво, или с втечнен природен газ, който е по-чист източник на енергия. 

От пренасяне на дървесна маса до автомобили

Вероятно ще мине известно време, преди китайски компании да завършат сглобяването на своите империи за морски превоз на товари, тъй като изграждането на подобна операция отнема години.

Междувременно, някои се обръщат към други творчески решения за преодоляване на транспортния недостиг, включително преоборудване на кораби, които са предназначени за други видове товари.

Гигантските плавателни съдове, които обикновено се използват за внос на дървесна маса от Южна Америка в Китай, често се оказват празни или слабо натоварени на връщане, защото Китай няма подобни продукти за износ.

През последните години обаче китайските автомобилни компании започват активно да продават превозните си средства на южноамериканския континент и корабните компании виждат добра пазарна възможност.

China Ocean Shipping Company (COSCO) - една от най-големите корабни компании в света, проектира сгъваема платформа, която може да товари автомобили и да ги подрежда в превозвачите на дървесна маса.

През юли миналата година COSCO натовари такъв кораб с над 2700 коли и ги изпрати в Бразилия.

С импровизирани договорености като тази и новите кораби, които се строят, тесните места в доставките за китайските производители на автомобили могат да бъдат значително облекчени през следващите няколко години, пише MIT Technology Review.

Притежаването на собствени флоти или наемането на кораби от местни корабни компании може допълнително да намали и разходите, правейки китайските автомобили още по-конкурентоспособни в чужбина.

И точно както автомобилната индустрия в Япония и Южна Корея тласна тези две страни да се превърнат в глобални лидери в корабоплаването, електромобилите могат да направят от Китай важен играч в презокеанския корабен транспорт.