Apple е произвела телефони iPhone на стойност 14 млрд. долара в Индия през последната финансова година, което е признак за продължаващите й усилия да прави повече устройства извън Китай, информира Bloomberg.

С влошаването на отношенията между САЩ и Китай, Apple диверсифицира своята верига на доставки, като увеличава производството в страни, като Виетнам и Индия. Това е голяма промяна за производителя на iPhone, който в исторически план разчита на Китай за производството си.

Apple вече произвежда близо един на всеки седем телефона iPhone - или 14%, в Индия, което е два пъти повече, в сравнение с миналата година. Компанията Pegatron е произвела около 17% от тези устройства, докато от заводите на Foxconn са излезли 67% от тях. Wistron са създали останалите.

През юни 2023 г. главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и други ръководители на компанията се срещнаха с премиера на Индия Нарендра Моди в Белия дом.

След срещата Кук заяви пред CNBC, че Индия представлява “голяма възможност.” Apple отвори първия си магазин в страната през миналата година.

Китай остава ключов пазар за Apple, но продажбите там стартираха трудно през тази година. Доклад на Counterpoint Research от март показа, че продажбите на iPhone в Китай падат с 24% през първите шест седмици на 2024 г.

От компанията обявиха, че Apple се сблъсква със значителна конкуренция от страна на други производители, като Huawei.