Стабилният интерес към криптопазара от непрофесионални и институционални инвеститори, както и нарастващият обем на търговията свидетелстват за положителното развитие на сектора, посочват експертите на Belayer в анализ на най-важните събития в индустрията през първото тримесечие. 

Равносметката след дебюта на първите спот борсово търгувани биткойн фондове  

Одобрението на 11 нови спот Bitcoin ETF-и в САЩ и по-високият от очакваното интерес към тях оказа влияние върху цената на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута.

След първото тримесечие биткойнът запази своя дял на пазара и достигна нов ценови връх от близо 73 000 щатски долара. 

Единствено FBTC на Fidelity се доближава до лидера в сектора IBIT, който беше наречен от основателя на Blackrock Лари Финк “най-бързо растящия ETF в историята”. 

Този успех идва от тоталната декапитализация на доскоро единствения Bitcoin ETF - GBTC на Grayscale, който - поради високи такси и недостатъчно добра репутация спрямо своите нови конкуренти, загуби позиции. 

В следващото тримесечие е възможно да видим нов борсово търгуван фонд от Grayscale, който ще наподобява вече наложените продукти на пазара с по-ниски такси, прогнозират от Belayer. 

Задават ли се и фондове върху Ethereum?  

След като проспекта за Blackrock ЕТF върху Еthereum беше отложен веднъж през януари и веднъж през март, анализатори очакват, че финално решение във връзка с първите проспекти за ETH ETF няма да бъде взето преди 23 май, когато Комисията по борсите и ценните книжа в САЩ ще бъде задължена да вземе решение по този на Van Eck.

Интерес към ETF-и на Ethereum има и от други компании, сред които Bitwise, Fidelity и Grayscalе, който подаде своите документи за Grayscale Ethereum Trust (ETHE) още през октомври 2023 г. 

Независимо от очакваното решение през май, интересът на професионални и непрофесионални инвеститори за директна инвестиция във втория най-голям актив на криптопазара в САЩ трудно ще бъде пренебрегнат.

Тяхното одобрение и дебют на търговия е по-скоро въпрос на време, се посочва в анализа.

В доклад от февруари 2024 г. британската мултинационална банка Standard Chartered твърди, че евентуално одобрение на ETH ETF-ите би довело до вливане на до 45 млрд  долара в първите 12 месеца след одобрението.  

Междувременно, на 20 март тази година инвестиционният гигант BlackRock подаде документи към SEC с цел създаване на фонд за токенизирани активи в партньорство със Securitze Network, чийто размер все още не е разкрит.

Регистриран през 2023 г. на Британските Вирджински острови, BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL) ще действа като пул за инвестиции, а минималната сума за влизане е $100 000. 

Фондът има да цел да постигне стабилна стойност на всеки токен от $1 и ще изплаща дивиденти, натрупани на дневна база в портфейлите на инвеститорите всеки месец в същия токен.

Фондът ще инвестира 100% от своите активи в кеш, американски ценни книжа и споразумения за обратно изкупуване, като позволи на инвеститорите да правят допълнителна доходност, притежавайки токена на блокчейна на Ethereum. 

Какво се случва с т. нар. memecoins? 

Нова тенденция в света на криптовалутите е предпродажбата на т. нар. memecoins, като Dogecoin, Shiba Inu, Pepe и др. По този начин криптопроектите се опитват да съберат капитал преди официалното им стартиране, подобно на бума на първично предлагане на токени (ICO) от 2017 г.

Може да се каже, че това нововъведение работи на принципа на доверието - инвеститорите изпращат пари на случаен криптопортфейл и в замяна получават токени при официалното им стартиране. Над $100 милиона бяха вложени в предпродажби през уикенда на 16 март.

Един от проектите събра $30 милиона за 24 часа, но все още не е стартирал. Друг проект пусна предпродажба и събра $30 милиона за 30 минути. Безспорно един от най-успешните е Book of Meme ($BOME) - токенът, който достигна $1.46 милиарда пазарна капитализация само за два дни. 

Разбира се, тези проекти се смятат за изключително рискови, тъй като по-голямата част от тях са измамни или съпътствани със сериозни пробиви в сигурността, като дори може да се спекулира, че някои от тях са умишлени, предупреждават експертите на Belayer. 

Ъпгрейдът на Ethereum 

На 13 март блокчейн мрежата на Ethereum осъществи своя плануван ъпгрейд, който е от особено значение за развитието на внушителната екосистема от децентрализирани апликации на Ethereum.

Dencun идва след серия от предимно инфраструктурни подобрения, които са основополагащи за развитието на мрежата. Името е комбинация от два пакета от подобрения Deneb и Cancun. Cancun е ъпгрейд на оперативния слой, докато Deneb прави съответните промени в консенсусния слой.

С Dencun се въвежда т.нар proto-danksharding - нов начин за съхранение на данни, предложен на теоретично ниво за първи път от Виталик Бутерин през 2019 г. 

Трансакции, които преди са стрували 10 цента, сега ще струват около 1 цент, а по-леки откъм нужда за пространство операции ще струват дори по-малко.

В следващите месеци това ще позволи на проекти в сфери, като DeFi, NFT, DePIN, Gaming и AI, да понижат драстично разхода за ползване на Ethereum, който често достига до 90% от цената на тяхната услуга и който досега се прехвърляше на крайния клиент. 

Пълният доклат на Belayer можете да откриете тук

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за извършване на сделки с криптовалути, криптотокени или други продукти на блокчейн технологиите.