Gen Z живее в по-трудни времена, отколкото предишните поколения на тяхната възраст, сочат данните от ново изследване.

Проучването, проведено от Gallup съвместно с Walton Family Foundation, събира данни от повече от 2000 американци от поколението Z (на възраст от 12 до 26 години). То е част от поредица от четири проучвания за Gen Z, казва авторът му и старши изследовател в Gallup Зак Хриновски.

„Това, което се опитваме да направим, е да съставим пълна картина на това как изглежда животът на Gen Z. Какво е важно за тях? Как проектират бъдещето си?“ казва той.

Около 75% от анкетираните съобщават, че са поне донякъде щастливи, според данните. Броят им обаче намалява значително, когато децата и тийнейджърите достигнат зряла възраст.

Представителите на поколението Z, които са на възраст от 18 до 26 години, е по-малко вероятно да оценят живота си положително, отколкото по-старите поколения, когато са били в тази възрастова група, казва Хриновски.

И отбелязва, че този анализ не прави директно сравнение, а използва предишни проучвания за оценка на нивата на щастие на Gen Z и неговите предшественици.

Два фактора са силно свързани с щастието на Gen Z: колко време за сън и релаксация са имали през уикенда, както и чувството им за цел, което е особено важно.

Щастието се определя най-вече от усещането, че работата и училището са интересни и важни, с което се събуждаме всеки ден, казва Хриновски, цитиран от CNN.

„Това, което е важно за поколението Z, е дали чувстват, че животът им има значение. Това надделява над добре платената работа и възможностите за повишение“, смята експертът.

Целта е нещо повече от преследване на положителни емоции

Щастието не се крие в преследването на възможно най-много положителни емоции, казва клиничният психолог д-р Клоуи Кармайкъл. Става въпрос за цел и разбиране, че ще има възходи и падения, докато я преследвате, добавя тя.

Целта също така означава търсене на неща, които са дълбоко свързани с усещането за себе си, смята клиничният психолог д-р Бродерик Сойер.

Дори и да не сте в период, в който можете директно да преследвате целта си, практикуването на умения или получаването на образование може да ви приближат към нея.

„По същество годините на развитие трябва да имат цел, а не да са безполезни, безцелни или съобразени със социални или родителски очаквания“, казва Сойер.

Целта не трябва да е съсредоточена около работа. Може да става дума за каузи, които подкрепяте, или за взаимоотношенията, които създавате, добавя Кармайкъл.

В тези случаи отговорности, като преследването на кариера например, могат да са по-удовлетворяващи, защото ви помагат да работите за постигане на целта ви по някакъв начин.

Превръщане на здравето в приоритет

По-добрият сън означава по-добър rizz (означава, че сте привлекателен и умеете да флиртувате, според жаргона на поколението Z), казва д-р Рейчъл Салас, професор по неврология в Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс в Балтимор.

Недостатъчното или лошото качество на съня може да доведе до лошо настроение и по-голяма раздразнителност, както и до проблеми с паметта, концентрацията и фокуса, казва тя.

„По принцип лошият сън може да повлияе на техните взаимоотношения и взаимодействия с хората около тях, което може да повлияе на тяхното щастие“, казва Салас.

Може да не сте в състояние да добавите повече часове в деня си за сън, но можете да го превърнете в приоритет, допълва ученият.

„Прекъснете връзката с електрониката час преди лягане, не спете със смартфона близо до вас, ограничете времето пред екрана и спазвайте часовете за лягане и събуждане“, казва Салас.

Gen Z полага много усилия в грижата за кожата и психичното си здраве, но лошият сън означава да изглеждате уморени и да се чувствате зле. „Ако сте сериозни относно здравето си, дайте му приоритет“, казва тя.