Кариерен консултант, вашият шеф или колега, който е сменял работата си много пъти - вероятно това биха били първите хора, от които бихте поискали съвет за вашето професионално развитие. Оказва се обаче, че по-младите служители не разсъждават точно по този начин, пише VentureBeat.

И това не е много изненадващо. Поколението Z (родените след края на 90-те години на 20-ти век) в момента представлява около два милиарда от световното население и ще формира 27% от работната сила до следващата година. А това, което тези хора искат и очакват от работата, е значително различно от представите на по-възрастните им колеги.

49% от младите служители казват, че работата има централна роля за чувството им за идентичност, но в същото време ценят високо баланса между професионалния и личния живот, а възможността за дистанционна заетост и гъвкав отпуск са основни приоритети, когато търсят работа.

Това, което ги отличава още е, че много по-бързо се отказват от работата си, ако тя не отговаря на нуждите и очакванията им. Проучване сред студенти в САЩ установява, че те могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години.

И това не е всичко. Тази група работници се ръководи от ценности и иска да работи за компании, в които разнообразието и приобщаването са приоритет. Съвпадението на ценностите също има значение, като 55% проучват въздействието на компанията върху околната среда и политиките, преди да приемат предложение за работа, а други 17% сменят работата или сектора поради проблеми с климатичното му въздействие.

Като се има предвид всичко това, едва ли е изненадващо, че поколението Z не е много запалено по традиционните кариерни съвети. Според проучване на Workplace Intelligence и INTOO,  това се дължи до известна степен на факта, че те просто не получават подкрепа в работата си, като един на всеки петима служители казва, че никога не води кариерни разговори с мениджъра си.

63 на сто от анкетираните смятат, че техният работодател дава приоритет на производителността пред кариерното развитие, а три четвърти казват, че са получили лоши съвети за кариерата си, включително и от собствените им мениджъри.

Решението за много от тези хора е ChatGPT. Генеративната AI платформа на Open AI се възприема силно позитивно от стартирането си през ноември 2022 г. и 47% от служителите, представители на поколението Z, твърдят, че получават по-добри съвети от чатбота, отколкото от своя мениджър.

Това обаче е проблем, защото ChatGPT може да бъде полезен за редица задачи, свързани с работата, като например да ви помогне да персонализирате автобиографията си при кандидатстване за работа, но неговите данни може да са остарели или да не са подходящи за въпросите, които по-младите работници задават. Безплатната версия, ChatGPT 3.5, се обучава само с данни до януари 2022 г., докато версията с платен абонамент, ChatGPT 4, има информация до април 2023 г.

Става въпрос за закъснение от една година и ако попитате дали може да предостави съвет, то той ще ви отговори, че за съвети и решения, свързани с кариерата, често е най-добре да се консултирате с множество източници, включително експерти в областта, кариерни консултанти, надеждни уебсайтове или публикации. Освен това, отчитането на вашите собствени уникални обстоятелства, цели и предпочитания е от решаващо значение за вземането на информирани решения относно вашата кариера. 

Това, само по себе си ,е добър съвет, но за 53% от работниците, анкетирани в проучването на Workplace Intelligence и INTOO, които казват, че техният мениджър е твърде зает, за да говори с тях за кариерата им, подобна информация няма да е от голяма полза. 

Ако се затруднявате с липсата на ясна кариерна прогресия и поставянето на цели, а не получавате необходимата помощ, преместването в компания, където вашето професионално развитие ще бъде подкрепено, може да бъде страхотна идея.