Регламентът за въглеродните емисии на автомобилите е най-важната мярка за намаляване на екологичното въздействие на транспортния сектор в Европа.

Благодарение на този регламент, CO2 емисиите на новите автомобили в ЕС са намалени с 28% от 2019 г. насам. През 2025 г. влиза в сила следващият етап от регламента, който предвижда 15% намаление, в сравнение с базовото ниво на емисиите през 2021 г.

Изданието Transport&Environment оценява разликата в съответствието на различните производители на автомобили с поставените цели за 2025 г. въз основа на техните емисии през 2023 г. 

Анализът показва, че някои компании, например Volvo Cars, вече са изпълнили целите си за 2025 г., на база продажбите за 2023 г., докато производители, като Kia и Stellantis, имат разлика от по-малко от 5 грама въглероден диоксед на километър, което означава, че са на път да ги постигнат. 

Volkswagen и Ford са на дъното с най-голяма разлика съответно от 22 и 24 грама CO2/км и ще трябва да увеличат усилията си, за да постигнат заложените цели. 

Ключовият урок от целта за 2020 и 2021 г., според изданието, е свързан с това, че производителите на автомобили са били доста под целта през 2018-2019 г., но въпреки това всички са успели да я изпълнят или са я пропуснали с минимални разлики. 

Това показва, че е трудно да се предвиди способността на производителите на автомобили да постигнат целите за емисиите само на база на предходните две години.

Ясно е обаче, че те са наясни с изискванията за 2025 г. още от 2017 г. насам и всички са подготвили и коригирали своите стратегии, за да се съобразят с тях.

Съществуват множество стратегии и възможности за гъвкавост, които производителите на автомобили могат и използват, за да постигнат целите, вариращи от по-високи продажби на електрически превозни средства с батерии до по-висока ефективност на моделите с двигатели с вътрешно горене или до обединяване на емисиите между няколко производители. 

Автомобилните компании могат да направят много, за да коригират продажбите си, като променят цените и стимулите на своите дилъри или планират нови модели, когато трябва да продадат повече електромобили.

Въпреки това, много производители на автомобили в момента дават приоритет на по-големите и по-скъпи превозни средства. Те са по-замърсяващи, но предлагат по-високи норми на печалба, в резултат на което липсата на достъпни електрически модели възпира продажбите.

Това обяснява и някои от настоящите значителни пропуски спрямо целите за 2025 г. 

В анализа на Transport&Environment се посочва, че е крайно време производителите да пуснат достъпни електромобили за масовия пазар и да коригират цените, за да стимулират най-чистите си превозни средства.

Ако производителите на автомобили не подобрят своите продажби на превозни средства с конвенционални двигатели с вътрешно горене, в сравнение с 2023 г., те ще трябва да постигнат дял на електромобилите в общите си продажби от 24% през 2025 г.

Те имат и опцията да продават повече хибриди или да намалят емисиите на най-замърсяващите модели, като в този случай средният дял от продажбите на превозни средства с електрически батерии може да бъде намален до 18%, за да се постигнат целите за 2025 г. 

Автопроизводителите могат да изберат да „обединят“ своите продажби, както направиха Honda, JLR и Tesla през 2022 г. Volvo Cars и Tesla, например, могат да бъдат кандидати за обединяване през 2025 г.

Ако производителите на автомобили, като VW, Ford и Mercedes, обединят продажбите си с компаниите от върха на таблицата (Tesla и Volvo Cars), делът на електрическите автомобили, които тези три производителя ще трябва да продадат, може да намалее с 36% и целите пак да бъдат постигнати.