Международната агенция по енергетика (МАЕ) днес занижи прогнозата си за 2024 г. за ръста в търсенето на петрол, изтъквайки като причина “изключително слабите” доставки в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), до голяма степен завършилото възстановяване след COVID-19 и увеличаващия се брой електромобили по пътищата.

В най-новия си месечен доклад за петролния пазар от МАЕ ревизират надолу с около 100 000 барела на ден прогнозата си за ръста в търсенето през 2024 г. до 1.2 млн. барела на ден.

От агенцията също така очакват темпът на растеж да се забави още повече до 1.1 млн. барела на ден през следващата година, “тъй като възстановяването след пандемията от COVID-19 e приключило.”

Докладът на МАЕ идва на фона на повишението в цените на петрола вследствие на нарасналото напрежение в Близкия изток, като участниците на енергийния пазар следят отблизо вероятността за нарушаване на доставките от региона.

Иран, която е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обеща да отмъсти, след като обвини Израел, че е бомбардирала посолството ѝ в сирийската столица Дамаск по-рано през месеца.

Нападението повиши напрежението в район, който вече се бори с продължаващата война между Израел и Хамас. От Израел не са поемали отговорност за нападението.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпваха с 0.8% по-рано днес - до 90.45 долара за барел на борсата в Лондон, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) със срок на доставка през май бележат ръст в цената от близо 1% до 85.84 долара за барел.

“Свидетели сме на повишението на продажбите на електромобили, най-вече в Китай и Европа, но също така и в САЩ,” заяви пред CNBC Торил Босони, ръководител на отдела за петролни пазари и индустрия в МАЕ.

“Говори се много за това, че продажбите не нарастват с толкова колкото се е очаквало, но продажбите на електромобили и нарасналата икономичност на автомобилния парк намалява търсенето на бензин, поне в развитите икономики и особено в Китай.”

По отношение на основните опасения относно сигурността на предлагането на петрол, Босони казва, че агенцията следи Близкия изток много отблизо.

Продължаващите нападения срещу танкери в Червено море са основно притеснение, както и ескалиращото нападение между Иран и Израел и продължаващото напрежение между Русия и Украйна, с атаки срещу руски рафинерии.

“Има няколко точки на напрежение на петролния пазар днес, които следим много отблизо и които могат да окажат сериозно въздействие, ако има някакви значителни прекъсвания на предлагането,” допълва тя.