Много слухове се носят около остров Елидей (Ellidae на исландски), въпреки че повечето от тях не са верни. Един от най-популярните се фокусира върху факта, че исландската певица Бьорк живее на острова.

Въпреки че е вярно, че през 2000 г. министър-председателят на Исландия й предложи остров в знак на благодарност за приноса й към културата на страната, тя го отказа.

Объркването вероятно произтича от факта, че въпросният остров също се нарича Елидей, но се намира в съвсем друг исландски залив, посочва Architectural digest.

Друг слух твърди, че къщата, наречена най-самотната на планетата, е построена от милиардер, привърженик на оцеляването, за да му служи като бункер - в случай че зомбитата превземат света.

Според трети, тя изобщо не съществува, а изображенията, които виждаме, са изкуствено създадени.

Всъщност, истината за дома е по-малко вълнуваща. През 50-те години на миналия век ловната асоциация Ellidaey построява известната бяла къща като ловна хижа за своите членове.

Въпреки че вероятно е била домакин на ловци за няколко нощи, тя никога не е била нечий дом.

Какво е да живееш в най-самотната къща на света?

Въпреки че достигането до Елидей не е лесено (и обикновено е забранено за обикновени туристи), някои авантюристи получават разрешение да стъпят на острова.

Видеоклипове, качени онлайн, показват вътрешността на къщата, която е покрита с дървена ламперия, кожени мебели и  много произведения на изкуството, изобразяващи изследователи и други скандинавски острови. В две стаи на горния етаж има няколко единични легла.

Преди около две години ютюбърът Райън Трахан прекарва нощта в най-самотната къща на планетата. Той се свързва с няколко местни жители с достъп до острова и дома, които го канят на гости.

Имотът е толкова отдалечен, колкото изглежда и на снимките: видеото на Трахан показва него и исландските му домакини, прекосяващи бурното море с лодка, след което изкачването им нагоре по скалистия остров, за да стигнат до къщата, която няма док.

В имота Трахан се подписва в дневника на посетителите, който пази имената на всички, стъпвали в къщата. По онова време те са 11 265.

Домакините му казват, че всичко в сградата - от строителните материали до мебелите, е докарано с лодка и след това пренесено до мястото. На въпроса защо е построена самотната къща, Трафан получава изненадващ отговор.

Всъщност, наблизо има друга по-малка и по-стара къща. Тя е построена от изследователи, дошли на острова, за да наблюдават птиците от вида пуфини.

Оказва се, че най-самотната къща на планетата не е толкова самотна, колкото изглежда на пръв поглед.