В нидерландската столица Амстердам вече не е позволен строежът на нови хотелски сгради. Мярката е част от борбата срещу масовия туризъм, съобщи местното правителство.

„Искаме да направим и поддържаме града годен за живеене за местните и посетителите. Това означава: без свръхтуризъм, без нови хотели и не повече от 20 милиона хотелски нощувки от туристи годишно“, посочиха още властите, цитирани от CNN.

Нов хотел в Амстердам може да бъде построен, само ако затвори друг хотел, ако не се увеличи броят на леглата и ако новото място за настаняване е по-добро – например по-устойчиво. Правилото обаче не важи за нови хотели, които вече са получили разрешение за строеж.

Градът активно се опитва да ограничи броя на туристите, които достигат милиони годишно, главно чрез обезсърчаване на свързаните със секс и наркотици посещения в квартала на червените фенери.

Това е последната от поредица от мерки, предприети от нидерландската столица, за да смекчи проблемът с прекомерния туризъм в града. Миналата година градският съвет на Амстердам гласува забрана на круизните кораби и затваряне на круизния терминал.

Градът също така забрани употребата на марихуана по улиците в квартала на червените фенери и прекрати обиколките с екскурзовод, които минаваха през прозорците на секс работниците.

Съгласно наредба от 2021 г., наречена „Амстердамски туризъм в баланс“, градският съвет е „задължен да се намеси“, когато броят на туристите достигне 18 милиона души.