Амстердам ще увеличи местния туристически данък през следващата година, изстрелвайки се в челото на класацията на дестинациите с най-високи туристически такси в Европа.

Данъкът ще скочи до 12.5 процента през 2024 г., според местните власти, одобрили мярката във вторник. Той ще важи за нощуващите в града пътници, както и за пътуващите с круизни кораби.

Заместник-кметът по финансите Хестър ван Бюрен посочва, че по този начин посетителите ще подпомогнат бюджета на града, което ще му позволи да се справи с последиците от прекомерния туризъм и да насочи допълнителни ресурси към поддържане на чистота и решаване на проблеми в кварталите.

На практика туристите ще плащат среден данък от 21.80 евро на вечер за стая със средна цена от 175 евро. Това е увеличение от €15.25 на вечер. Данъкът за круизните пътници също скача от 8 на 11 евро на човек на ден.

„Туристическият данък ще бъде увеличен, за да финансира допълнителните разходи, така че посетителите да имат по-голям принос за града“, посочват градските власти. „Това ще помогне за справяне със свръхтуризма и означава, че финансовата тежест за жителите на Амстердам няма да се увеличи.“

Решението за повишаване на туристическия данък е част от усилията „за облекчаване на натиска върху жителите, доколкото е възможно в тези времена на финансови предизвикателства“, като е предпочетено пред ръст на таксите за имоти и паркиране.

Новото увеличение означава, че Амстердам остава градът с най-висок туристически данък в Европейския съюз, според DutchNews. Таксата е четвъртата най-голяма в световен мащаб, според Ван Бурен, цитиран от T+L.

Хонолулу, например, начислява 10.25 процента хавайски „данък за преходно настаняване“ плюс допълнителна такса от 3 процента за града.

Но Амстердам не е сам в търсенето на повишени приходи от посетителите.

Исландия планира да събира нов данък за туристите, за да подкрепи целите си за устойчивост, а Венеция въвежда такса за еднодневни екскурзии през следващата година в допълнение към данъка, който вече начислява на гостите, нощуващи в града.