Главният изпълнителен директор на Blackstone Стив Шварцман разкри, че гигантът от Уолстрийт разполага със съществуващи или строящи се центрове за данни на стойност 50 млрд. долара в световен мащаб, както и с планирани съоръжения за още 50 млрд. долара.

Сумата от 100 млрд. долара разкрива мащабите на усилията на компанията да се възползва от бума в дигиталната инфраструктура и изкуствения интелект, като инвестира в това, което на практика представляват складове за изчислителни системи.

Шварцман обяви това, докато обсъждаше с анализатори финансовите резултати на Blackstone за първото тримесечие на годината.

Само преди три години - през юни 2021 г., Blackstone направи първия си голям залог в тази сфера, като придоби щатската компания за центрове за данни QTS за близо 10 млрд. долара. Миналата година ръководители в Blackstone обявиха, че стойността на компанията се е утроила оттогава.

Шварцман заяви, че QTS в момента е "най-голямата компания за центрове за данни в Северна Америка" и че това е една от "инвестиционните теми, в които Blackstone има най-голямо убеждение днес."

Инвестициите на гиганта в центрове за данни изглежда конкурират тези на компанията в складове преди десетилетие, които имаха за цел да отговорят на нарастващото търсене при електронната търговия и логистиката.

Blackstone разрасна този свой инвестиционен портфейл до 175 млрд. долара, което е и най-големият й единичен актив в момента.

Според Джон Грей, президент на Blackstone, портфейлът от центрове за данни ще продължи да расте. "По отношение на генеративния изкуствен интелект (AI), все още сме в много началните дни," заяви Грей.

Размерът на инвестициите на Blackstone в центрове за данни отразява удивителния възход на една някога смътна индустрия, чиято важност се увеличава в надпреварата за разработване и комерсиализиране на изкуствения интелект.

Преди време Грей заяви, че в следващите пет години ще се строят центрове за данни на стойност 1 трлн. долара, които ще са необходими за захранването на AI.

Шварцман каза, че има "промяна на парадигмата около търсенето на центрове за данни, водена от растежа в създаването на съдържание, облачните технологии и най-вече революцията в сферата на изкуствения интелект."

"AI изисква експоненциално повече изчислителна мощ и капацитет, отколкото се смяташе преди," допълва той.

Инвестицията на Blackstone в QTS е разпределена между три от нейните фонодве, сред които и Blackstone Real Estate Income Trust, известен като BREIT.

Главният финансов директор на Blackstone Майкъл Че заяви, че инвестицията е "най-голямата причина за поскъпването на акциите на тези три фонда" през първото тримесечие.

Blackstone търси начини да увеличи навлизането си в сектора на центровете на данни и чрез други инвестиции. През декември компанията обяви, че ще придобие мажоритарен дял в компания заедно с Digital Realty Trust - друго голямо име в бизнеса, която планира да построи центрове за данни на стойност 7 млрд. долара в Северна Вирджиния, Франкфурт и Париж.

В САЩ има бум в строителството на центрове за данни. Съоръженията предоставят своеобразен дом за интернет и място за обработка и съхранение на увеличаващ се набор от други съществено важни функции, в това число облачни технологии, а вече и изкуствен интелект.

Грей също така посочи, че Blackstone инвестира в "цяла екосистема" от компании, които са свързани или подпомагащи бизнеса с центровете за данни. "Направихме редица инвестиции около компаниите за облачни технологии" и "изпълнители", които строят центрове за данни", заяви той.

Шварцман каза, че Blackstone също така се стреми да задоволи "нарастващите енергийни нужди на сектора, използвайки нашата голяма платформа за енергийна инфраструктура, част от която е и най-големият непубличен разработчик на възобновяеми енергийни източници в Северна Америка".

Това е препратка към компании от портефейла на Blackstone, като Invenergy - дружество за възобновяема енергия, в което гигантът инвестира през 2022 г.

Въпреки всичко, пред бизнеса с центрове за данни има уникални пречки. Бързо разрастващата се индустрия постави под натиск енергийните мрежи в страната, които изпитват затруднения да поддържат същото темпо.

Междувременно, има засилващи се опасения дали търсенето на центрове за данни би могло да попречи на усилията на системите за комунални услуги по отношение на декарбонизацията и кой, в крайна сметка, ще плати за инфраструктурата за милиарди долари, необходима за захранването на увеличаващите се съоръжения.

Миналата година QTS получи одобрението на местните власти за осъществяването на един от най-големите проекти за нови центрове за данни във Вирджиния. Срещу проекта обаче има силно противопоставяне на местно ниво.