Огромен елемент във формата на сърце на повърхността на Плутон интригува астрономите, откакто космическият кораб New Horizons на НАСА го засне на изображение през 2015 г.

Днес изследователите смятат, че са разрешили мистерията как се е появило „сърцето“, като и това може да им даде и нови улики за произхода на планетата джудже.

Явлението е наречено Tombaugh Regio - в чест на астронома Clybe Tombaugh, който открива Плутон през 1930 г. Но сърцето не е само един елемент, казват учените.

В продължение на десетилетия подробностите за надморската височина, геоложкия състав и отчетливата форма на Tombaugh Regio, както и неговата силно отразяваща повърхност - по-ярко бяла от останалата част на Плутон, не могат да бъдат обяснени.

Дълбок басейн, наречен Sputnik Planitia, който съставлява „левия дял“ на сърцето, е дом на голяма част от азотния лед на Плутон.

Басейнът покрива площ, обхващаща 1200 на 2000 км - еквивалентна на около една четвърт от Съединените щати, но също така е с 3 до 4 км по-ниска надморска височина от по-голямата част от повърхността на планетата.

Междувременно, дясната страна на сърцето също има слой азотен лед, но той е много по-тънък. Чрез ново изследване на Sputnik Planitia международен екип от учени установява, че катаклизмично събитие е създало сърцето.

След анализ, включващ числени симулации, изследователите стигат до заключението, че планетарно тяло с диаметър около 700 километра, или приблизително два пъти по-голямо от Швейцария от изток на запад, вероятно се е сблъскало с Плутон в началото на историята на планетата джудже.

Констатациите са част от проучване за Плутон и неговата вътрешна структура, публикувано в списание Nature Astronomy, посочва CNN.

Пресъздаване на древен сблъсък 

Изследователите създават числените симулации, за да моделират различни сценарии за потенциални въздействия, скорости, ъгли и варианти на сблъсъка на предполагаемото планетарно тяло с Плутон.

Резултатите показват, че то вероятно се е блъснало в планетата джудже под ъгъл, а не челно. Тъй като Плутон е много студен, топлината от сблъсъка не е стопила ядрото му и тялото е останало под формата на петно на повърхността.

Капковидната форма на Sputnik Planitia е резултат от студеното ядро на Плутон, както и от относително ниската скорост на удара, установява екипът. Други по-бързи и директни удари биха създали по-симетрична форма.

Изследователите вярват, че новата теория относно "сърцето на Плутон" може да хвърли повече светлина върху това как се е образувала мистериозната планета джудже.

Произходът й остава неясен, като се има предвид, че тя съществува на ръба на Слънчевата система и е изследвана отблизо само от мисията New Horizons.