Гигантска праисторическа змия - по-дълга от училищен автобус, се е плъзгала на територията на днешна Индия преди 47 милиона години, според ново изследване.

Изчезналото влечуто може да е било едно от най-големите, живели някога, надминавайки днешните анаконди и питони, достигащи дължина до около 6 метра.

Научното име на колосалното създание е Vasuki indicus – наречено на митичната змия около врата на хиндуисткото божество Бог Шива и страната, в която е открито.

Змията вероятно е била бавно движещ се хищник, дебнещ от засада, който е умъртвявал плячката си чрез задушаване, според проучването, публикувано в списание Scientific Reports.

Анализ на вкаменелости от гигантски прешлени

Двамата автори на доклада от Индийския технологичен институт Roorkee в щата Утаракханд анализират 27 вкаменени прешлени - някои от тях все още свързани един с друг. Те са  открити през 2005 г. във въглищна мина в западния индийски щат Гуджарат.

Първоначално екипът смята, че костите принадлежат на древно същество, подобно на крокодил. Едва след като изследователите премахват утайката от вкаменелостите по време на началния етап на изследване през 2023 г., те осъзнават, че „гледат останките на изключително голяма змия“.

Изглежда, че прешлените принадлежат на напълно пораснало животно, се казва в проучването.

„Има редица възможни причини за големия му размер, които варират от благоприятна среда с достатъчно хранителни ресурси до липса на естествени хищници“, казват съавторите Дебаджит Дата и Сунил Баджпай за CNN. „Друга движеща сила може да бъдат по-топли климатични условия от сегашните“, допълват те.

Въз основа на размера на запазените прешлени, изследователите са изчислили, че змията би била с дължина от 10.9 до 15.2 метра с широко и цилиндрично тяло. Дебаджит и Баджпай вярват, че тя е живяла на сушата, а не във водата, но е малко вероятно да е висяла по дърветата поради размера си.

Авторите казват, че оценките за дължината на тялото „трябва да се третират с повишено внимание“, тъй като те не разполагат с пълен скелет. Въпреки това, змията би съперничила по размер на най-големия известен вид днес - изчезналата титанобоа.

Идентифицирана от вкаменелости в Колумбия, титанобоата би могла да тежи 1140 килограма и да се простира на 13 метра от носа до върха на опашката.

Размерът на змията и ролята на климата

Змиите са студенокръвни и се нуждаят от топлина от околната среда, за да оцелеят. Следователно техният размер зависи от това колко топъл е климатът.

„Тяхната вътрешна телесна температура варира в зависимост от температурата на околната среда“, казват учените. „Така че по-високите температури на околната среда биха повишили вътрешната телесна температура и скоростта на метаболизма на васуки, което, от своя страна, би й позволило да стане толкова голяма.“

Екипът заключава, въз основа на информация за размера и метаболизма на живите змии и настоящите температури, че васуки е живяла в топъл тропически климат със средна годишна температура от 28 градуса по Целзий. Най-вероятно в крайбрежно блато.

„Не можем да кажем с точност какви животни е яла васуки“, посочват изследователите. „Вкаменелости, събрани от райноа, в който е намерена, включват риби, костенурки, крокодили и дори китове“, допълват те.