Учени, работещи в тропическите гори на Амазонка, откриха нов вид змия, за която се смята, че е най-голямата в света.

Екип от университета в Куинсланд пътува до еквадорска Амазония, за да търси недокументираната досега северна зелена анаконда (Eunectes akayima). Поканата идва от народа Ваорани, които смятат, че змията е сред най-големите на Земята.

Екипът се присъединява към учените в 10-дневна експедиция в района на Бамено, на територията Байхуаери Ваорани, преди да се отправят надолу по речната система, за да „намерят няколко анаконди, дебнещи плячка в плитчините“, казва ръководителят на екипа и биолог от Университет на Куинсланд  професор Брайън Фрай.

Анакондите са гигантски неотровни змии-удушвачи, които се срещат във или близо до вода в топлите части на Южна Америка.

„Размерът на тези великолепни същества е невероятен – една женска анаконда, която срещнахме, беше с удивителните 6.3 метра дължина“, казва Фрай за откритието на екипа, направено по време на снимките за предстоящия сериал на National Geographic - Pole to Pole with Will Smith.

Учените посочват още, че сред местните в района се говори, че са забелязвани змии с дължина от 7.5 метра и 500 килограма тегло.

Зелените анаконди са най-тежките змии в света, според Природонаучния музей на Обединеното кралство, който отбелязва, че най-тежкият индивид, регистриран някога, е измерен на 227 килограма. Той е дълъг 8.43 метра и широк 1.11 метра, съобщава CNN.

Докато друг вид - мрежестият питон, е по-дълъг - често достигайки повече от 6.25 метра дължина, но пък е по-лек.

Експертите, изучаващи създанията, откриват, че новият вид северна зелена анаконда се е отделил от южната зелена анаконда преди почти 10 милиона години, като се различават генетично с 5.5%.

„Това е много важно – за да го поставим в перспектива, хората се различават от шимпанзетата само с около 2 процента“, казва Фрай. Констатациите са описани в списание MDPI Diversity.

След това екипът се заема да сравни генетиката на зелената анаконда с други екземпляри на други места, за да ги използва като индикаторен вид за оценка на здравето на екосистемите. На тази база, учените предупреждават, че Амазонка е изправена пред множество заплахи.

„Обезлесяването на басейна на Амазонка в резултат на селскостопанската експанзия е довело до приблизително 20-31 процента загуба на местообитания, което може да засегне до 40 процента от горите до 2050 г.“, казва Фрай.

Деградацията на местообитанията, горските пожари, сушата и изменението на климата застрашават редки видове, като анакондите, които съществуват в такива редки екосистеми, добавя той.